KooplustJe bent wat je hebt. Een bekende theorie is dat mensen in hun handelen niet alleen worden gedreven door wat ze zelf zijn, maar ook wat ze hebben. Je hebt je geest, je lichaam, je principes, je familie, je vrienden, je opleiding, je baan et cetera. Maar het gaat verder dan het immateriële: ik heb een huis, ik heb deze boeken, ik heb deze auto en deze merkkleding.

Een andere theorie stelt een sterke zelfvervollediging voor. Die behelst dat individuen hun omgeving specifieke eigenschappen van zichzelf willen tonen en zich pas compleet voelen als die eigenschappen door de ander in de groep worden herkend en erkend. Daarvoor gebruiken ze symbolen en rituelen die aansluiten bij de strategie van de premium brands. Met branding kun je dus alle kanten op. En laat dat nu precies zijn waar premium brands op zinspelen. Rij Volkwagen Beetle en je bent flowerpower, ga naar de driving experience van Landrover en je bent een globetrotter. We blijven kindkopers. Burgers die shoppen tot een culturele norm hebben verheven. Het feit dat volwassen mannen computerspelletjes spelen die eigenlijk bedoeld zijn voor pubers zegt volgens wetenschapper Barber voldoende. In Engeland heten deze mensen kidults of twisters. In Duitsland nesthockers, in Italië mammoni’s en in India zippies. Waar in de koopgoot in het hart van de stad alleen nog aandacht is voor de ultieme bevrediging van de koopdrift, vergeten mensen dat er ook andere zaken in het leven zijn. Onze zapeconomie biedt weinig ruimte meer voor verdieping. Vroeger was winkelen slechts een van de activiteiten op de agora van ons drukke leven. Nu consumentisme ons leven conditioneert, worden we nog meer slachtoffer van de premium brands. Nou ja, slachtoffer? Als kuddedier vinden we dit misschien wel heel prettig. We halen onze identiteit blijkbaar uit wat we hebben in plaats van wat we zijn.

Paradox
Maar we leven tegelijkertijd met een paradox. De paradox van de huidige beleveniseconomie: hoe gekunstelder de wereld wordt, hoe meer de consument échte dingen wil – dingen die pakkend, persoonlijk en, bovenal, authentiek zijn. Als klanten het aanbod niet ‘echt’ genoeg vinden, wordt een ondernemer al snel gebrandmerkt als niet-authentiek – als nep – en loopt de winkel het risico omzet te verliezen. Een kans voor duurzaam ondernemen lijkt me. We kunnen nu met zijn allen een slag slaan. De consument van nu zoekt authenticiteit waar en wat hij ook koopt. Als een organisatie aan deze hang naar authenticiteit en duurzaamheid weet te voldoen, heeft ze toegang tot de harten, de hoofden en de portemonnees 😉 van de klant, wat het aanbod ook is. Het gevaar is dat ook kiezen voor authenticiteit statusgedreven kan zijn. Dat slechts de elite duurzame authentieke producten kan aanschaffen. Toch zie ik kansen. Dat begint bij de Slow-Food stroom. Aandacht voor voedsel is ook aandacht voor de plek waar het vandaan komt. Voedsel uit de eigen regio is authentiek, en het hoeft niet de hele wereld over te reizen. Twee vliegen in een klap. Zelf werk ik graag aan een duurzame samenleving. Aan Green Design. Authenticiteit is voorwaarde. Doorzettingsvermogen een ‘must’. Er is nog een hoop te doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s