Categorieën
Cultuurkantelen Nieuwe Rijkdom Positief Toekomstkantelen Uncategorized veranderprocessen

We zijn toe aan grote nationale projecten


‘Nederland op drift? Nederland gaat al een flinke tijd gebukt onder vele negatieve issues binnen de samenleving. Het land heeft het gevoel zijn identiteit kwijt te zijn. Het bestraffende vingertje van de burger wijst steevast naar het gemis aan politieke daadkracht.

Volgens internationaal onderzoek van de Britse landenmarketeer Simon Anholt bestaat in het buitenland nog altijd het beeld van een liberaal, betrouwbaar en tolerant Nederland. Deze heldere merkwaarden maken al jaren deel uit van de Nederlandse cultuur. Met ons ‘publieke merk’ in het buitenland is niets mis. Maar met de branding van de Hollandse merkwaarden naar onze eigen bevolking is het ergens tijdens de rit na de dood van Fortuin fout gegaan.’

Ondanks de nodige politieke beloften hebben burgers nog steeds het gevoel dat besluiten vanuit een ivoren toren worden genomen. Mijn advies aan de politiek en haar woordvoerders is simpel: Walk the talk. Stroop de mouwen op, sluit de gelederen en begin bij uzelf. Verandering begint bij het eigen gedrag. Dan komt de rest vanzelf.’

Kijken we naar praktijk en theorie, dan weten we dat mensen door een subjectieve bril kijken. Veel politieke zaken zijn extreem uitvergroot terwijl ze eigenlijk heel klein zijn. Dat heb je in tijden van onzekerheid. Navelstaren is dan niet vreemd. Het is ook een beetje de aard van het volk, dat gemis aan realiteitszin. Ik zie echter grote kansen als we onze ogen richten op de internal branding van onze merkwaarden. Het is dan niet zo ingewikkeld meer om weer trots te worden op Nederland.’

Er is een soort bindingsprobleem tussen de burger en de koers van het land, de stad, de wijk. We missen met zijn allen binding met het merk Nederland en de burger lijkt hierdoor onverschillig. In mijn ogen is het onmacht. We zijn met zijn allen de regie kwijt. In het bedrijfsleven praten we regelmatig over doelen, missies, het betrekken van medewerkers en alle neuzen dezelfde kant op. De politiek zie ik dat niet doen. Waarom waren we wel trots op onze deltawerken en op de wederopbouw na de wereldoorlog. Nederland heeft een nieuw ‘Deltaplan’ nodig. Een project dat meer kabinetten omvat. Ik kan me voorstellen dat het kabinet zich snel buigt over een missie waarin Nederland weer dat gevoel terugkrijgt dat het meespeelt in de wereld. Iets wat er toe doet.

Die kans zit bijvoorbeeld in de integrale gebiedsontwikkeling bij Almere en Amsterdam. De schaalsprong noemen we dat sinds kort. De mogelijkheid om een integrale slag kunnen maken om Almere en Amsterdam in economisch opzicht een tweelingstad te maken. Een krachtig economisch en ecologisch middelpunt van het land. Een nieuw speerpunt voor heel Nederland. Rondom een schoon IJmeer, met bijvoorbeeld een fantastisch mooie IJmeerverbinding. Daarvoor moeten wel flinke investeringen komen. Investeringen in de toekomst. Voor onze kinds kinderen. Tevens zijn ook nog andere zaken van belang. Uiteindelijk willen we ook nog in 2028 een Olympische spelen naar Nederland halen. En wil Almere Europese Hoofdstad van Europa worden in 2018 en kans maken op de Floriade in 2022. Mooie projecten, wellicht vergelijkbaar met de gedachte achter de inpoldering, de Deltawerken. Trotse zaken, van mensen die weten wat pionieren en ondernemen inhoud. Laten we als Nederlanders achter dit werkstuk gaan staan. Want we kunnen het in Almere niet alleen, we willen het, maar het Nederlands volk hebben we hierbij nodig. We zijn, met de aanstaande groei van de economie toe aan een hernieuwde cultuursprong. Om zo onze identiteit weer terug te vinden.

Één reactie op “We zijn toe aan grote nationale projecten”

Zuiderzeewerken 2.0 bedoel je.
Want het moet natuurlijk wel aanspreken.

Misschien is het zelfs wel al Zuiderzeewerken 3.0. Zeker daar waar we alles al 2.0 noemen. En aan de zuiderzee is natuurlijk al meer dan 2 keer gewerkt.
En natuurlijk kan een naam als Markerwaard al helemaal niet meer. Misschien moet dat maar IJ-Marken of Marker-IJ worden.

Hebben al die werkeloze WA-jongers ook gelijk wat te doen. Met wat hulpstukken kan een rolstoel goed omgebouwd worden tot buldozer of dragline.

Goed plan Kanteldenker. Laten we er voor gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s