Het succes van Almere: de blauwe oceaan!


Volgens dr. Gerard Marlet is Almere een geografische Blunder. Dit blijkt uit zijn proefschrift waarin 50 Nederlandse gemeenten worden vergeleken. Almere ligt te ver weg van Amsterdam om te profiteren van de aantrekkelijkheid van deze stad en heeft zelf te weinig te bieden aan de creatieve klasse en dus aan de hogere middenstandsklasse.

In de visie van Marlet blijft Almere een stad van klootjesvolk. Een restpost voor mensen die geen huis kunnen kopen in de nabijheid van aantrekkelijke oude steden op het oude land. Voorspeld wordt dat Almere het afvalputje van Nederland wordt. Maar dat is een te beperkt denkraam.

Almere kent een totaal ander paradigma!
Wetenschappers als Marlet kijken vanuit het paradigma van de oude compacte stad. Wat daaraan niet voldoet, scoort immer laag op de ‘lijstjes’ van relatief succes. Marlet leeft met het idee dat je een newtown kan vergelijken met een oude organisch gegroeide stad. Hij kijkt voornamelijk naar gebreken. Het gebrek aan oude (grachten)panden, gevestigde cultuur en het aandeel creatieven. Daarmee gaat hij voorbij aan de kwaliteiten van de onvergelijkbare suburbane stad. Een stad met een hoge kwaliteit van groen, water, veel woning voor minder geld. Almere en haar regio kent de hoogste economische groei van Nederland. En welke andere stad heeft 42 kilometer kustzone, 32 stadsstrandjes, en is de meest veilige grote stad van Nederland (pas op plaats 32 van onveilige steden). Het aantal hoger opgeleiden is Almere is even sterk gegroeid als in andere grote steden. Wat de stad Almere kenmerkt, inclusief haar inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen, is een ongekende ambitie om stad van de zeebodem op te bouwen tot een volwassen, unieke en fijne stad. Almere volgt slechts een andere route.

De blauwe oceaan!
Almere pakt het anders aan. Misschien is dit het beste te vergelijken met de spraakmakende ‘blue ocean’ strategie van Renée Mauborgne. De kern van het succes ligt niet altijd in de rode oceanen. Waar steden als concurrenten elkaar bevechten rondom issues als recreatie, arbeidsmarkt, woonmarkt en uitgaansmarkt. Gevechten van dat kaliber kennen slechts verliezers. Almere slaagt er juist in om het anders te doen. Vanuit een totaal ander paradigma is een stad neergezet die zich continu kan vernieuwen. Op basis van een spraakmakend polycentraal ontwerp. Met in elke stadsdeel gezondheidcentra’s, uitgaanscentra. Een stad met gescheiden busbanen en een hart van architectonisch topniveau. Nieuwe stadsmonumenten. Almere is al de derde architectuurstad van Nederland. Ze heeft met haar jonge culturele sector al diverse prijzen gewonnen. De slogan van Apple ‘Think Different’ is eigenlijk ook een eerbetoon aan de lef van de Almeerse ontwerpers en de pioniersgeest van de huidige bevolking. In de blauwe oceaan van Almere is geen concurrentie met andere steden. Want Almere kent geen concurrenten. Almere is een onontgonnen gebied, op veel terreinen, waar alles nog mogelijk is. Almere kent geen restricties.

Almeerders zijn pioniers!
Meer dan in andere steden hebben Almeerders de stad gemaakt. Dat kunnen weinig oude steden zeggen. Hoe komt dat nu? Als geen ander heeft Almere gekeken wat de behoeften zijn in de markt. Zelfs als de klanten, de inwoners, dat nog niet weten helpt de visie van de blauwe oceaan de stad naar een volgende stap. Voorbeeld: Het project ‘ik bouw mijn huis’, een succesvolle strategie waar particulieren hun eigen huis kunnen ontwerpen en bouwen op eigen kavels. Waar kan dat nog in Nederland. Het past bij de volgende generatie Nederlanders die zelf kiezen voor de inrichting van hun woon- en leefomgeving. Het ‘nieuwe werken’ zorgt er tegelijkertijd voor dat werknemers hun eigen kantoor in huis hebben en niet meer hoeven te forensen. ZZP’ers schieten in Almere als paddestoelen uit te grond. Dat gebeurt niet zomaar. Zo ziet de toekomst van Nederland er uit.

Vrijstaat Almere
Onafhankelijkheid, is dat niet wat iedereen tegenwoordig wil. Almere blijkt al een lange tijd een vrijstaat in Nederland. Gemeente, bewoners en instellingen hebben de stad in zeer korte tijd gebouwd. Het is een mirakel volgens vele buitenlanders. En het verhaal gaat verder. Inwoners van Almere staan bijvoorbeeld achter de nominatie om culturele hoofdstad van Europa te willen worden en werken in hun eigen tijd aan een Cultureel Bidbook voor de stad. Wederom een blauwe oceaangedachte. De gemeente laat hun daarin vrij. Vrijstaat Almere biedt burgerinitiatieven alle ruimte. Burgers hebben die ruimte. Nieuwstadse burgers zijn van een andere soort elite. Niet de ‘gevestigde’ soort. Maar een nieuwe vorm, een nieuw ras. Onbekend in Nederland. Almere heeft gekeken naar het succes van Apple, van Cirque du soleil, van Viagra. Out of the box. Want de bokaal waarin de oude steden zich bevinden, daar past de Almeerse burger niet in.

Het succes ligt in Almere in het steeds weer vinden van blauwe oceanen. Almere is het Cirque du Soleil van de randstad. Een tip naar het stadsbestuur: De kunst is, voor de politiek van Almere, om niet af te drijven naar de rode oceanen. Blijven ze in de blauwe oceaan, dan voorspel ik Almere een pracht toekomst.

(geïnspireerd door een recensie op het proefschrift van Gerard Marlet door Hans Snel)

Advertenties

16 gedachtes over “Het succes van Almere: de blauwe oceaan!

 1. Ik denk dat mijn kinderen geen mooiere jeugd hebben gehad dat die aan de bosrand in Almere, met het paard op loopafstand, met de hond die nog nooit aan de riem heeft gelopen, die zwom in het gooimeer en stinkend van de eendenpoep weer huiswaarts sjokte. Maar ja, biologie studeren kan je helaas nog steeds alleen maar in de oude stad, dus met weemoed afscheid genomen van dit stukje paradijs op aarde……

 2. Almere moet inderdaad wel geweldig zijn. Al haar inwoners beginnen meteen een soort van verdedigingsactie pal nadat ze zeggen dat ze er wonen. Dit collectieve minderwaardigheidsgevoel is dan ook een van de dingen die Almere echt doen opvallen. Het blijft me verbazen, zeker omdat het onnodig is. Almere is een leuke stad en ik ben gewoon blij dat ik er niet (meer) woon.

  Veel woongenot in het groen aan het water.

  Frank

  • Frank, op allerlei manieren worden Almeerders geconfronteerd met negatieve berichtgeving over een stad waarin ze met plezier wonen. Door de pers, door wetenschappers als Marlet. Een eerste reactie is geen verdediging of collectief minderwaardigheidsgevoel. Het is het proberen recht te zetten wat de umwelt krom praat. Verder is meer dan 50% van de Almeerder trots op zijn stad. Er zijn grote steden die zo een hoog percentage niet halen. Het is ook maar net door welke bril je naar steden kijkt. Almere is een vreemde eend in de bijt. Maar wordt allengs een mooie jonge zwaan.

 3. Mooi stuk over 1 van m’n favo places! Zeven jaar in Almere gewoond en voor werk oostelijker gaan wonen, zodra de mogelijkheid zich voor doet weer terug!

 4. Goed stuk tekst!
  In het begin schrijf je over de plaats waar Marlet staat en de kant die hij op kijkt. Die ken ik zelf zeer goed, want zo’n 5 jaar geleden stond ik op diezelfde plaats en keek ik in diezelfde richting. Uiteindelijk toch in Almere komen wonen, want ja, hier waren de huizen stukken goepkoper dan in de rest van de randstad. Maar hier nu wonende heb ik mijn vooroordelen over Almere los moeten laten. Inmiddels wonen we hier prima naar ons zin. Almere heeft ons veel te bieden, je noemt het zelf al, parken, stranden, water, bos, winkels, horeca, scholen, gezondheidscentra. Allemaal op werpafstand.

  Het feit is natuurlijk dat 16 milj minus 180.000 nederlanders zijn geboren en getogen op de plaats waar Marlet zich bevindt. Die mensen kan je Almere gewoon niet uitleggen. Ze kennen het gewoon niet. Het is out of hún box. En wat de boer niet kent dat vreet ie niet. Daarom vrees ik dat Almere nooit populair zal worden, laten we realistisch zijn. Maar wij weten beter.

  • Beste Mark, mooie reactie. Alleen die laatste zin van je. Zeg nooit nooit. Want dat geloof ik niet. Want ook jij hebt nu een andere mening. Het komt goed met Almere. Veel oudlanders die hier zijn geweest beginnen nu al te snappen dat het lelijke eendje eigenlijk een jonge zwaan is. Alleen zie je dat nog niet door zijn lichtgrijze warrige veren. Tijd is in ons voordeel. We zijn nog maar net begonnen.

 5. Inderdaad, mooi onder woorden gebracht! Zo wíl ik de stad ook graag zien… en promoten richting iedere kennis van buitenaf die m’n vriendin en mij meewarig aankijkt als we zeggen dat we in Almere wonen….

  Want je hoort het iedere keer weer: “is dat niet die stad waar iedere week een overval is en waar je je leven niet meer zeker bent?”. Of “die lelijke betonnen grafstad waar je in de file moet staan als je naar je werk wil?”. Als je http://www.webregio.nl leest wordt er bijna alleen maar bericht over de criminaliteit en springen de (PVV stemmende?) oude zure mannetjes er meteen bovenop met termen als “Almere, het afvoerputje van de Bijlmer” en zulks.

  Soms is het moeilijk om positief te blijven. Maar dit soort berichten geeft inderdaad moed! 🙂 Nu alleen hopen dat je geen ongelijk krijgt…..

 6. even inzoomen op een detail dat me triggerde.

  die 32 strandjes,dat aantal ben ik al eerder ergens tegengekomen. Maar volgens mij hebben we er officieel maar een stuk of 10. Hoe kom jij aan dat aantal van 32?

 7. Wat ben je toch een onverwoestbare positivo! Dat geeft de burger moed. Almere geïnspireerd door Apple en stad zonder restricties? Interessant idee dat wellicht nog enige uitwerking behoeft….

  • Dank je. Maar de koppeling Apple en Almere is genetisch. Wist je dat het allereerste prototype van de apple in 1976 is getoond. En welke stad begon in 1976 met haar eerste bouwblok?

 8. Wat ben je toch een onverbeterlijke positivo! Dat geeft de burger moed. Had geen idee dat Almere Apple als inspiratiebron gebruikt 🙂 Je bent een bovenstebeste ambassadeur. Met de handen samengevouwen en een buiginkje…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s