Categorieën
Almere2018 Cultuurkantelen De Nieuwe Samenleving Positief Toekomstkantelen veranderprocessen

Betekenisvol over je stad vertellen


Betekenisvol over je stad vertellen lukt pas als je eerst gaat zoeken naar de kenmerken die de verbindende factoren zijn om inwoners en bezoekers van je stad te koppelen aan de betekenis en de verhalen over je stad. En dat zijn niet altijd de grote verhalen.

Dit verbinden gaat verder dan de behoefte van de citymarketeer om op een stad een merk te plakken. Zoals Rotterdam Durft, I Amsterdam of Het kán in Almere. Een stads-slogan is niet meer voldoende. Als stad, gemeente of citymarketeer zul je dus eerst moeten proberen te luisteren naar de verhalen van de stad. De verhalen van burgers en ondernemers. Soms ook heel kleine verhalen.

Een stad beleef je
Een fijne stad weet zijn inwoners en bedrijven te inspireren en binden door een verbindend, samenhangend en aansprekend geheel. Oud citymarketingdenken werkt niet meer. Omdat dit met stereotyperingen werkt. Bedacht door marketeers. Stadsmerkdenken 1.0. De stadsinwoner of stadsbezoeker wil graag een immateriële boodschap van zichzelf kwijt. Een stad die bij ze past. Als verlengstuk van hun eigen identiteit. Als een handschoen. Elke woonplaats trekt mensen aan. Of het nu een nieuwe stad is, een oude stad of een dorp. Gemeentes kunnen daarop inhaken. Steden die deze mentaliteitspropositie uitstralen winnen de komende jaren. Dit nieuwe denken komt niet uit de klassieke marketing. Maar begint vanuit een idee en gedachtegoed. Omdat visie de potentie heeft om een hechte band te creëren. Inwoners en bezoekers identificeren zich zo met de stad. Het is verlengstuk van hun persoonlijke visie op hun wereld.

Luisteren
Een gouden regel is om nooit over jezelf te praten. Te zenden, maar laat mensen praten over je stad, je wijk, je parels. Praat met elkaar over thema’s die er voor de inwoners toe doen. Die doen er namelijk ook toe voor bezoekers. Dat zijn echt niet enkel de grootverhalen, de metershoge verwachtingen over tien, twintig over dertig jaar. Maar de honderden kleine verhalen. Verklein je stad en zoek de parels, de burgerinitiatieven. Vindt de kleine verenigingen, de passievolle burgers. Stel je kwetsbaar op. Luister, luister en luister. Naar je stad. Naar de kleine en soms grotere initiatieven in je stad. En vertel verder.

Maar
Knuffel je stad niet dood. Neem de verhalen niet over. Verbeter ze niet. Geef er geen waardeoordeel over. Maar vertel enkel de verhalen door. En wees als stadsbestuur, ambtenaar of citymarketeer daar bescheiden in. De verhalen zijn goed genoeg. En welke verhalen. Die komen vanzelf naar je toe. Geef slechts ruimte en laat het gaan. Laat los. En het gebeurt vanzelf. Mensen maken de stad. Daar heb je geen marketeer voor nodig.

Verhalen over Almere? Klik op het geheugen van Almere.

7 reacties op “Betekenisvol over je stad vertellen”

Mensen maken de stad met hun verhalen, inderdaad. En immer blijft ‘the eye of the beholder’ hetgeen wat een stad maakt of breekt…

Mooi stuk! En ik ben het ermee eens.

Helaas valt er nog een groot gat te vullen tussen deze stad en veel van haar bewoners, getuige div. individuen, bv. hier:

http://www.webregio.nl/almere/lifestyle/winkelen/artikel/1941560/ben-jij-tevreden-over-almere.aspx

of

http://www.webregio.nl/almere/regionaal-nieuws/artikel/1941092/almeerders-slaan-er-op-los-bij-bedrijfsruzie.aspx

Misschien moet ik stoppen met het bezoeken van die site, maar aan de andere kant is het mijn eer te na om toe te staan dat enkele types, ongefundeerd en totaal uit het lood geslagen, alles wat hier niet goed loopt gaan uitvergroten en doen alsof zoiets als een vechtpartij in Almere ineens erger zou zijn dan in iedere andere stad.

Dank je wel. Jij geeft zelf al de oplossing aan. Almere is een van de meest veilige steden van Nederland. Waar Amsterdam op nummer 1 staat als onveilig staat Almere pas op plaats 32 (2010). Maar goed, als het je overkomt is vandalisme of ruzie niet leuk. Op Almere ben ik persoonlijk best trots. Ik kijk graag naar de dingen die wel gelukt zijn. En dat zijn meer zaken die dingen die niet lukken.

Dank je wel :). En daarom zie ik het ook als iets waar ik me steeds toe geroepen voel: Mensen erop wijzen dat er in Almere ook veel goeds gebeurt en dat ontzettend veel mensen Almere een warm hart toe dragen. En dat overigens terwijl ik hier ‘pas’ 9 jaar woon.

Maar het kost vaak wel energie. Gelukkig voeden jullie hier de positieve energie. En gek genoeg wint die het steeds weer 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s