Categorieën
De Nieuwe Samenleving Nieuwe Rijkdom Positief Toekomstkantelen Zorgkantelen

Voluit leven


Kun je geluk leren? Ik weet het niet. Is het mogelijk om weer terug te keren naar je ‘kindzijn’ om veel aangeleerde vooroordelen te kunnen loslaten. Geen ‘dat kan niet’-gedrag, maar juist: ‘leuk, we gaan het gewoon doen’-gedrag. Zou dat mogelijk zijn? Zomaar voluit leven?

Ik kijk af en toe naar de dingen vanuit de ogen van mijn kinderen, mijn dochter, mijn zoon. Zo ontdek ik elke dag weer nieuwe mogelijkheden. Kinderen, ook de onze, voelen zich vrij. De hoofdtoon van hun bestaan is – ondanks de handicaps – intens genieten van het leven. Ze beleven plezier aan het leren, hebben deugd aan elkaar en aan de dingen die ze zomaar ontdekken. Ze stralen vitaliteit en tegelijk ontspanning en innerlijke rust uit. Ze stellen zich open en ontvankelijk op voor alles wat op hen afkomt. Ze zijn spontaan en durven, misschien wel het allerbelangrijkst, zichzelf te zijn. Hun geluksgevoel is verbonden met zelfvertrouwen, een goed zelfwaardegevoel, weerbaarheid.

Volfunctioneren
Wat leer ik ervan? Ik denk simpel genieten van alles wat je meemaakt, wat je doet en je leven niet laten (af)leiden door critici. Ik weet bijna zeker dat er nog nooit een standbeeld is opgericht voor een criticus. Leef je leven alsof je kind bent. Zo ontstaan er nieuwe kansen.

Mijn kinderen zijn daarin mijn minihelden. Beiden met grote uitdagingen voor zich. Mijn dochter Mayim, gehandicapt en 12 jaar, probeert nu al een maand met haar spastische handjes het liedje ‘Vader Jacob’ op haar tweedehandse ‘grotemensenpiano’ te spelen. Met haar wilskracht gaat dat lukken. Mijn zoon Machiel, net 15, werkt heel hard om ondanks zijn migraineaanvallen, naar Havo 4 te gaan. Een zoon die echt geïnteresseerd is in hoe mensen denken. Zich ook dubbel en dwars inzet voor zijn gehandicapte zusje. Niet tegen onrecht kan en voor iedereen opkomt. Een ‘Mandela’ in de dop is (zegt de trotse vader met overdrijving). Twee minihelden dus.

De derde held
Mijn vrouw, onderneemster, met een bedrijf dat in een heel moeilijke niche-market zit. Gehandicapten aan een echte baan helpt. Mensen met problemen ondersteunt. Heel veel op haar bordje schept. Met plezier. Zij is mijn derde held. Haar droom heeft in geld meer gekost dan het oplevert. Maar als je geld weg denkt heeft het een nieuwe wereld opgeleverd. Niet met geld te betalen. Mijn helden. Geen opgeklopt schuim. Wel een beetje heroïek, maar met een menselijke maat. Gewoon met zijn allen bezig om deze wereld een stukje mooier te maken.

6 reacties op “Voluit leven”

Mooi geschreven, liefdevol.

Iedereen heeft helden in zijn of haar omgeving. Je moet ze wel zelf zien. Ze staan soms dichterbij dan je vermoeden kan. Dat is heel herkenbaar.

Geniet van jullie weekend! Vol verfrissende inzichten, net als een kind.
Ga ik ook doen…

@LindaMiriam

Heel mooi omschreven. Vooral om ook in de huid te mogen kruipen van een ouder! Ik vind zelf: verlies nooit je innerlijke kind in je! Wees soms erg nieuwsgierig, durf kinderlijk te dromen en durf te spelen met je impulsen. Kinderen zijn net sponsen. Want die zijn niet té selectief door sociale principes en vooroordelen. Leergierig zijn is belangrijk voor innovatie en inspiratie.

Dank je. Deze blog had ik even nodig om het glas niet alleen halfvol, maar zelfs overstromend vol te krijgen. Liefs aan jou, je lieve vrouw en je geweldige, inspirerende kinderen!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s