Categorieën
Cultuurkantelen De Nieuwe Samenleving Positief Toekomstkantelen veranderprocessen Zorgkantelen

Ons liberaal erfgoed is ingeruild voor machtspolitiek – En gehandicapten betalen de crisis


Ik sliep slecht vannacht. Een nachtmerrie. Een droom als Italiaanse klucht. Dat had een reden. Minister Donner opereerde afgelopen woensdag op het VNG-congres als de Nederlandse variant op buldozer Berlusconi en Mark Rutte gisteravond als jokkenbrok en verwend kind Pinokkio.

De stapeling van sociale maatregelen om de crisis af te wenden wordt door het kabinet met ongekende hardheid op de zwakkeren in de maatschappij afgewenteld. Mensen die met moeite een baan vinden door hun handicap en al zijn gestigmatiseerd raken al hun liberale verworvenheden kwijt en mogen van dit kabinet geen regie meer voeren over hun eigen leven, werk en zorg. Ze worden verbannen naar de bossen van het land. Verbannen naar moloche geldverslindende instituten die over hun houdbaarheidsdatum heen zijn.

Alle liberale kroonjuwelen, van PGB tot passend onderwijs worden opgeheven of uitgekleed tot een ‘showcase’ van hoe het niet moet. De neus van Rutte word elk kamerdebat langer en langer. Voorbeeld: Een half jaar geleden was Rutte nog trots op ‘zijn PGB’ (een persoonsgebonden budget voor het inkopen van eigen zorg). Een perfect instrument en bedacht door VVD-prominent Erica Terpstra. Hij roemde dit in het televisieprogramma Netwerk als onaantastbaar onderdeel van onze beschaving. Nu smijt hij dit bij het grof vuil, samen met alle gehandicapten in ons land. Enkel omdat hij er met zijn gedoogpartners anders niet uitkomt.

Berekeningen van belangenvereniging Per Saldo wijzen uit dat de beoogde bezuiniging door het grotendeels opheffen van de PGB juist de kosten met 25% opdrijft. Dus geen miljard besparing door de bezuinigingsmaatregelen, maar meerkosten van 650 miljoen. Logisch, want instituten zijn door hun bureaucratie en ‘overhead’ vele malen duurder dan de door gehandicapte PGB-budgethouders ingehuurde, goedkopere en flexibelere werkkrachten. Liberale parels als succesvolle woon- en werkprojecten worden zonder PGB binnen ‘no-time’ de nek omgedraaid.

Rutte heeft wel een oplossing. De gemeentes kunnen de PGB toch gewoon uitvoeren via de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling (WMO). Donner dreef woensdag op het VNG-congres op Berlusciaanse wijze zijn zin door. Geen bestuursakkoord met de gemeenten zonder harde sociale maatregelen rondom onder meer de Sociale werkplaatsen. Ook over de uitvoering van de PGB door de gemeenten is nog geen akkoord. De gemeenten kunnen zich niet vinden in het de bezuinigingsvoorstellen en willen niet de verantwoordelijkheid. ‘De Nederlandse gemeenten zitten niet te wachten op het uitvoeren van PGB-achtige zaken, ‘zegt Frans van der Pas van Per Saldo. Ze willen geen uitvoeringsorganisatie zijn voor een bezuinigingsproject van de Rijksoverheid. Ze hebben daar de mensen en de middelen niet voor. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis voeren de Nederlandse gemeenten niet dit deel van het akkoord uit. Dat is betekenisvol en biedt hoop voor de zwaksten in ons land.

Het liefst zou ik beide bewindslieden verbannen naar het land met de vorm van de militaire laars. Het gedoogkabinet van VVD, CDA en PVV, dat vrijheid en barmhartigheid in hun vaandel draagt, is verworden tot een Europees schertskabinet.

9 reacties op “Ons liberaal erfgoed is ingeruild voor machtspolitiek – En gehandicapten betalen de crisis”

Drie dingen verbeteren.

1. Geef geen budget maar zorgvouchers (kunnen dus geen reisjes naar de Bahama’s van worden gedaan:))
2. Hanteer vaste tarieven (helderheid naar alle partijen, ook de politieke)
3. Zorgverleners ZZP’ers moeten een PGB-keurmerk gaan voeren (eisen als ervaring en/of opleiding)

Hallo Kanteldenker,

Bovenstaande oplossingen bieden geen feitelijke oplossing maar verstarren de markt.
1. zorgvouchers: waarom niet de factuur naar het Zorgkantoor sturen ter betaling en de klant een digitaal budget geven
2. vaste tarieven is plan economie, verstart de marktwerking en dus de innovatie
3. keurmerk: moet gecontroleerd, weer een ambtelijke organisatie

Er moet wat beters te verzinnen zijn. Misschien is 1 zo gek nog niet. Zo ging het vroeger in the old days ook. ik geloof dat SVB toen de betalingen deed. A la particuliere zorgverzekering vroeger. Zelf je facturen bewaren en betalen en dan declaren bij SVB? Dus niet geld voor af, maar achteraf. Maar wel weten wat je budget is.

Mvrgr Pinkstergroet, Rita

Rita,

Preek jij niet een deel voor eigen parochie? Belangrijk is transparantie, geen geknoei met PGB’s en aanzienlijk efficientere en effectievere inkoop dan ZiN. Dan zal de 2de kamer en kabinet wellicht meer willen inzetten op behoud van PGB.

Neen. Het CIZ heeft als taak om de zorgbehoefte vast te stellen op de 5 diensten persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding, behandeling en verblijf.

Zij heeft niet als taak om de financieringswijze (ZIN of PGB) vorm te geven of de invulling (bij welke zorgorganisatie) vorm te geven.

Dat staat wel in de indicatie om de administratieve verwerking bij het zorgkantoor te bespoedigen, maar behoort feitelijk niet tot de taken van het CIZ.

Je (Rutte) moet wel lef hebben om op basis van 2 getallen de hele boel zo om te gooien. Eerlijk gezegd kan ik niet geloven dat dat de enige cijfers zijn.
Dat het kabinet niet met meer cijfers (over fraude en onterechte uitkeringen) komt, geeft te denken. Zijn die cijfers wel zo slecht als gesuggereerd wordt?
Gelukkig gaat bijna 90% van de gemeentes hier niet mee accoord. Die trappen niet in vage verhalen. Helemaal als zij uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s