Bezit levert onder jongere generaties allang geen status meer. Door het hoge welvaartsniveau is het hebben van een Porsche of tweede huis ‘mainstream’ geworden of in bepaalde groepen zelfs not done. Wat dan? Wat verschaft dan nog status? Dat is simpel, dat zijn niet-materiële zaken.
Op de hoogste plaats het ‘bezit’ van karakter. We bewonderen mensen om hun karakter en worden bewonderd om ons karakter. Belangrijke ‘rolmodellen’ zijn bijvoorbeeld Mandela en de Dalai Lama. Maar naast dat karakter geldt tegenwoordig vooral ‘inhoud’. Wat heb je te bieden. Wat geef je weg aan anderen. Tips, advies, vriendschap. Wees een metgezel. Dat geldt in de virtuele twitterwereld nog meer. Het is een geefwereld. Het merendeel van de jongere generaties (18 – 35 jaar) vindt status door gedrag, authenticiteit en prestatie belangrijker dan door het hebben van een baan, huis of mooie auto. Inhoud is belangrijker dan vorm. Wijsheid veel belangrijker dan bekendheid.
Iemand heeft het ‘voor elkaar’ als die persoon ‘Gelukkig is met zijn leven’. Als je je dromen hebt waargemaakt en lekker in je vel zit. Wat is de top tien?
Waaraan ontlenen we ‘status’?
1. Karakter (89%)
2. Kennis
3. Levenstijl
4. Prestaties
5. Talent & Creativiteit
6. Baan
7. Sociale kringen
8. Spiritualiteit
9. Uiterlijk/schoonheid
10. Bezit (12%)
Ik zag laatst een Amerikaanse dvd met een fantastische dialoog. The life of David Gate door Alan Parker (2003). Drie keer teruggespoeld en de tekst overgetypt. Een dialoog tussen Kevin Spacy and Kate Winslett. Ga er even voor zitten … : ‘Do you fantasize? Do you want more? A bigger house, a higher salary, a new car, even a new relation. What’s the reality. The moment you have a big car, you want a bigger one. When you have a nice relation, you fantasize about another. Living by your wants never makes you happy. It’s not it that you want, but the fantasy that you want. That’s the real thing. The hunt is sweeter than the kill. Strive to live by your ideas. Measure not what you attained, but to savour those small moments of integrity, compassion, rationality, even self sacrifice. By valuing the lives of others you can measure your own life.’
Maar koop geen porsche. Wordt er verliefd op, maar schaf hem niet aan. Dus mensen. Wees gelukkig. Verkoop de boot. Wordt verliefd en maak je immateriële wensen waar. Jouw deel wordt dan respect. Jaag je droom achterna.
4 reacties op “Ik wil geen Porsche meer”
Geluk zit hem inderdaad niet in het hebben van materiele zaken, maar in jezelf. In wie je bent en in wie je wordt, op weg naar het nastreven van je dromen en idealen. Ik denk wel eens dat artiesten die schijnbaar succesvol zijn en het toch niet gelukkig, juist dat zijn gaan missen.
Wanneer je motivatie om te groeien niet gericht is op externe factoren, maar de juiste wortels heeft – van binnenuit komen, vanuit je passie- dan heb je de juiste bodem voor jouw succes.
Ik vind dat je in dat proces van persoonlijke en zakelijke groei wel mag genieten van materieel bezit. Zo hebben wij al jaren een Porsche (911 SC uit 1981) waarbij ik iedere keer als ik weer instap en start, een bijzondere ervaring heb. Het geluid alleen al….laat staan de rijervaring op de weg.
Naar mijn idee leven we in een duale wereld, waarin het juist gaat om 2 kanten van de medaille. Dus geven en nemen, er zijn voor een ander en denken aan jezelf. Najagen van dromen en waarderen wat je al hebt. Een tijd van actie en een tijd van gas terug nemen. Enzovoort.
Een ideaal leven gaat om wat voor jou belangrijk is. Je kunt van waarde zijn vanuit wie je bent en genieten van waar jij van geniet. Wie zegt dat je moet kiezen tussen geven en hebben?
Succesvolle mensen kijken hoe ze beiden kunnen hebben.
Kijk dus goed naar wat je echt wilt. En is het je droom altijd geweest om een Porsche te hebben, ga er dan op zijn minst een proefrit in maken….
Fijne reactie. Enne, de Porsche was natuurlijk bedoeld in de overdrachtelijke ‘metaforische’ zin. Natuurlijk heb je plezier van je auto 😉
Dat begrijp ik. Dromen zijn er om na te jagen….en ook om van te genieten, om daarna weer een nieuwe droom na te jagen. Of het nu een porsche is, een wereldreis of waar je ook enthousiast van kunt worden. Het is je WHY waardoor je buiten de comfortzone gaat en groeit….Overigens, wij zijn uit onze droom gegroeid (onze kinderen passen er niet meer achterin) en hij komt te koop :).
‘The hunt is sweeter than the kill’ Helemaal mee eens.
Toeleven naar een ideaal maakt je gelukkig en gedreven.
Daarom moet het ideaal ideaal blijven, en geen resultaat worden.