Categorieën
Almere2018 Cultuurkantelen Positief Toekomstkantelen

Topschrijvers en bezoekers enthousiast over Literatuurfestival Almere


Foto: Merlijn Doomernik

Twintig bekende Nederlandse schrijvers spraken gisteren in Almere met bezoekers over hun werk en het schrijfproces. De kleinschalige setting van het nieuwe festival SchrijversBlock sprak de bezoekers enorm aan. Samen met Conny Brak mocht ik dit festival bedenken en organiseren. Zonder gemeentelijke subsidie. Ook dat kan.

Ruim tweehonderd mensen bezochten afgelopen zondag het festival. In twintig verschillende huizen rondom het Almeerse Weerwater traden onder andere Kader Abdulah, Joost Zwagerman, Ronald Giphart, Rasha Peper, Vonne van der Meer, Loes den Hollander, Christiaan Weijts, Stephan Sanders en Marja Pruis op.

Schrijver Kader Abdulah over het festival: ‘Het is goed om op deze wijze een literaire verbinding met de jonge mooie stad te creëren. Ik was blij verrast met de volle huiskamers’. Christiaans Weijts en Loes Hollander waren vooral enthousiast over de stad: ‘Hier gebeuren nieuwe dingen. Het waren mooie gesprekken vanmiddag in die spraakmakende huizen rondom dat grote stadswater.’

Bezoekers waren enthousiast, ze konden letterlijk in gesprek met hun favoriete schrijver. Een bezoeker: ‘Het voelde als een cadeautje, naar drie schrijvers kunnen, luisteren naar nieuw werk en genieten van een heerlijk kopje koffie met speculaas.’ Een andere bezoeker: ‘Het was een geweldige middag. Goed om te weten hoe een schrijfproces werkt en waar de schrijver zijn inspiratie vandaan haalt. En ook erg leuk dat overal een architectuurgids lag met informatie over de woningen waar dit allemaal plaatsvond.’

De andere schrijvers en gastgezinnen konden tijdens een ‘afterparty’ in de Nieuwe Bibliotheek met elkaar napraten. Na het succes van dit jaar hoopt ik dat SchrijversBlock volgend jaar opnieuw aan mijn keukentafel wordt georganiseerd. Ik was hiermee niet het enige gastgezin dat enthousiast was over de opkomst.

Één reactie op “Topschrijvers en bezoekers enthousiast over Literatuurfestival Almere”

Mooi dat dit zo kon!!! En dat zonder subsidie. Ik ben zelf niet echt een literatuurliefhebber noch -kenner, maar ik hoop dat dit door kan blijven gaan om zo deze stad positief op de kaart te krijgen en om te laten zien dat niet iedere ‘linkse hobby’ afhankelijk hoeft te zijn van subsidie…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s