Categorieën
De Nieuwe Samenleving

Wie heeft er eigenlijk een beperking?


Image

Door Connie Franssen/De Nieuwe Biblliotheek, persbericht Debat ‘Heftig’

Het waren schrijnende verhalen die PGB houders op 11 april tijdens het Debat in de Bieb vertelden. Verhalen over uitsluiting, over niet mee mogen doen, over armoede op de loer. Het onderwerp was PGB en de zaal zat vol bezorgde ouders van een kind met beperkingen. De ouders en andere PGB houders weten niet waar ze aan toe zijn nu Den Haag besloten heeft de PGB budgetten – met korting – over te hevelen naar de gemeente. PGB houders vragen zich af of de gemeente Almere wel voldoende toegerust is om die taak uit te voeren. De angst is dat de bureaucratie enorm zal toenemen en het budget kleiner wordt. Dat heeft direct gevolgen voor de keuzevrijheid van PGB houders.

Houd het simpel, laat mensen zelf aangeven wat ze nodig hebben en laat mensen zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn, was de boodschap van de panelleden.

“Je wilt zelf bepalen wie je billen wast,” aldus ouder en panellid Marcel Kolder die pleit voor keukentafelgesprekken waarbij mensen zélf aangeven wat ze nodig hebben in plaats van dat over te laten aan grote, bureaucratische instanties of bureaus.

“Stel jezelf de vraag,” zei Mario Nossin van de stichting Perspectief. “Heeft de mens een beperking, of heeft de samenleving een beperking?”

Frans van der Pas van de belangenvereniging Per Saldo gaf de laatste Haagse stand van zaken door. “De staatssecretaris verwacht dat éénderde van de PGB houders niet opnieuw een aanvraag in zal dienen en baseert daar de vergoeding aan de gemeenten op. Maar wat gebeurt er als meer mensen een PGB aanvragen?”

Femke Roosma, woordvoerder PGB van de Gemeente Amsterdam zette het eigen PGB beleid van Amsterdam uiteen. Een beleid dat wellicht als voorbeeld voor Almere kan dienen. “Het uitgangspunt is één gezin, één plan waarbij het budget digitaal in vouchers uitgekeerd wordt.”

Ook Ruud Pet van de stichting Gewoon Anders pleit voor één gezin, één plan. “Leg de verbinding tussen gezin en school waarbij de ouders de verbindende schakel zijn. Zij kennen hun kind het beste.”

 

Wethouder Ineke Smidt zat in de zaal en luisterde. Hopelijk worden een aantal ideeën meegenomen naar de raadsvergadering over PGB die op 26 april plaatsvindt. 

 

4 reacties op “Wie heeft er eigenlijk een beperking?”

Waar was eigenlijk Rene Peeters onze wethouder van jeugd, onderwijs en sport bij dit belangrijke debat?
Bang voor de confrontatie?
Bang om antwoorden te moeten geven?

Rene Peeters zat die avond in het topsportcentrum met sportverenigingen in Almere. Oa gesprek over combinatiefunctionarissen. Ik was dus verhinderd. Overigens ook niet uitgenodigd.
vr gr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s