Categorieën
De Nieuwe Samenleving veranderprocessen

Moszkowicz zit vast in zijn eigen Stockholmsyndroom


Een bekend advocaat is door de orde van advocaten uit zijn ambt gezet omdat cliënten klachten had ingediend over niet nagekomen toezeggingen, het aannemen van cash betalingen en onvoldoende rechtsbijstand. Verder hield hij zijn vakgebied niet voldoende bij.

“De klachten zijn ernstig en talrijk”, is de conclusie. Moszkowicz heeft “regels stelselmatig overtreden, de belangen van cliënten ernstig verwaarloosd en zich aan het wettelijk toezicht onttrokken”. Voor de Raad van Discipline raken dit soort dingen “de kern van de advocatuur”.

Wat is de les?
De grens tussen goed doen en goed voor jezelf zorgen is soms erg dun. Er zijn veel bevlogen mensen en bij Moszkowicz is bevlogenheid zeker een van zijn talenten. Maar we weten ook dat passievolle mensen soms verder gaan dan anderen om hun doel te bereiken. Op zich is daar niets mis mee. Een zekere mate van een sterk ego of lichte van van narcisme is volkomen natuurlijk en gezond. Het wordt pas ernstig als dit doorslaat in het negeren van de grenzen van het fatsoenlijke. Deze buitensporige vorm van narcisme zie je vaker bij dominante en populaire mensen die ooit zijn gestart vanuit hun idealen, zoals betreffende advocaat, maar na een tijdje neigen via reactief narcisme naar ongewenst gedrag.

Het Stockholmsyndroom
Het strafrechtelijke circuit met beroepswege al zijn verleidingen en de intense banden met de criminele sector zijn een uitgelezen plek waar narcistisch en ongewenst gedrag kan gedijen. Daarnaast is het een gegeven dat bekende criminelen en hun vaak even bekende advocaten steevast onderdeel zijn van de juridische soap waar de media en hun publiek graag op kluiven. Narcisme viert hoogtij. Daarbij komt ook dat narcistische personen worden geaccepteerd door het publiek omdat ze aanjager zijn van roering en spanning. Houden we allemaal niet van stoute jongens, is het idee. En de ‘umwelt’ rond deze ‘anti-helden’ komt snel niet in opstand omdat het ‘not done’ is om kritiek op de passievolle mediaheld te hebben. Niet alleen het publiek, maar ook de omroep zijn gegijzelde sympathisanten. Vergelijkbaar met het Stockholmsyndroom. Een syndroom waarbij je na een tijdje begrip gaat krijgen voor de motieven van je gijzelnemer. Bram Moszkowicz zit daarentegen ook nog eens vast in zijn eigen Stockholmsyndroom. Hij gelooft werkelijk nog steeds dat hij het gelijk aan zijn zij heeft. Een hoger beroep zal dat uitwijzen.

Kun je dit voorkomen?
Soms zie je belangenverstrengelingen. Doel en middelen, privé en zakelijk lopen door elkaar. De advocaat opereert niet op afstand en heeft dan weinig verantwoording naar de maatschappij waar ze zelf onderdeel van zijn. Corporate Governance is bij advocatenkantoren nog harder nodig dan in het bedrijfsleven blijkt.

Tip: Start in je eigen advocatenpraktijk het debat over Good Governance. En dat is pas geslaagd als ook de maatschappij, de cirkel om de bureaus heen de maten ter verantwoording durft te roepen, ook degenen die het mediacircus creëren, hun eigen Stockholmsyndroom voorbij.

‘In het boek, met de titel Onkruid, schrijft Moszkowicz over “heilige boontjes, bleekneuzige betweters, kwetterende papegaaien en over het paard getilde grootheden van klein formaat”. Hij spaart echter zichzelf ook niet. De uitspraak tegen Moszkowicz heeft vooralsnog geen gevolgen voor zijn optredens in entertainmentprogramma RTL Boulevard, laat een woordvoerder van RTL4 in een reactie weten op NU.nl’.

Één reactie op “Moszkowicz zit vast in zijn eigen Stockholmsyndroom”

En je mag nooit meer advocaat zijn, en je bent je vrouw af .. ik voel een nieuw programma opkomen,, Bram zoekt vrouw ? .. Ik ben zeer geboeid door het hele verhaal ^^

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s