Categorieën
Nieuwe Rijkdom Toekomstkantelen veranderprocessen Zorgkantelen

P!T Gebrek aan rolstoelempathisch vermogen


IMG_1919 IMG_1920Stel je voor. Je maakt een nieuw museum in Nederland. Je krijgt daar vele miljoenen voor van het Rijk en de gemeente en je noemt het P!T. Het nieuwste veiligheids-museum van Nederland. Je denkt aan rolstoel-toegankelijkheid en zorgt dat er mooie hellingbanen zijn en brede deuren. Tot zover niks mis.

Deze veiligheidsexpo gaat er prat op dat er naast wat mooie oude brandweerauto’s en politieauto’s gezinnen met kinderen met een pasje allerhande interactieve spelletjes kunnen doen. Overal hangen beeldschermen met koptelefoons. Interactiviteit is meer dan 50% van de beleving. Want, zo zegt de directeur, de jeugd zit meer op de iPad, dan dat ze boeken leest.

De aap uit de mouw

Maar dan komt de teleurstelling bij mijn dochter van 15: ‘Papa, ik kan nergens bij.’ De koptelefoons van de tientallen beeldschermen hangen onbereikbaar boven de grond zodat de uitleg mist bij het beeld. De beeldschermen van heel veel (spel)applicaties staan zo hoog of zo schuin (plat) dat het beeld erop niet goed zichtbaar of in ieder geval onvoldoende zichtbaar is vanuit haar positie in haar rolstoel. Dat is ook bij de beeldschermen in de voertuigen en projectie op de voorklep van een politiebusje. De joystick van het crimineelste spelspel is net onbereikbaar omdat je er onmogelijk met je rolstoel bij kan. Driewerf jammer.

Restitutie

Als je dan restitutie zou willen, dan lees ik de voorwaarden voor bezoekers op de site.
De hierna volgende omstandigheden leiden nimmer tot enige verplichting tot restitutie van betaalde gelden of overige schadevergoeding door P!T:

  1. het niet zichtbaar zijn van voorwerpen uit de vaste collectie van de stichting
  2. ongemak veroorzaakt door het niet naar behoren functioneren van faciliteiten in P!T

Een flinke onvoldoende

Ik heb de floormanager van dit Almeerse museum een tip laten geven over de verkeerde opstelling van de interactieve zaken. Hopelijk gaan de veiligheidsdames en heren dit binnenkort aanpassen. Het zou leuk zijn als kinderen in een rolstoel ook echt mee mogen doen met al die enorm leuke interactieve spelletjes aldaar. Dat moet toch kunnen in onze participatiemaatschappij. Want echt, soms heb ik het gevoel dat het de bedenkers van zo een museum niet zo interesseert. Het is absolute denk-luiheid. Laat ik het maar scharen onder kinderziektes. Want ik gun ieder kind dit leuke museum.

 

2 reacties op “P!T Gebrek aan rolstoelempathisch vermogen”

Volgens mij heeft jouw dochter een dijk van een vakantie als de directie van het Museum haar uitnodigt om de juiste aanpassingen te maken.
En kan het museum hier alleen maar baat bij hebben.

De volgende groep heeft veel ervaring met het vooraf en achteraf schouwen van de toegankelijkheid van gebouwen en festivals:
http://pgno.blogspot.nl/2013/04/wie-en-wat-is-het-platform.html
Deze groep uit Amsterdam-ZuidOost heeft ook een databank van eisen en voorschriften m.b.t. toegankelijkheid.

Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s