Categorieën
De Nieuwe Samenleving Toekomstkantelen veranderprocessen Zorgkantelen

Het recht om langdurig te mogen trekken


Ja, zo een titel heeft wat connotaties als je dat leest. Maar niet voor ons gezin met een zorgintensief kind. Het gaat om een oud en mislukt administratief fenomeen dat trekkingsrecht heet. Trekken 2.0 zullen we maar zeggen. Wederom ingezet vanwege de fraude met persoonsgebonden budgetten (dat schijnt namelijk 0,1% te zijn). Het recht om je geïndiceerde persoonsgebonden budget – waar we zorg mee inkopen voor onze dochter – vanaf een rekening van de Sociale Verzekeringsbank te mogen laten trekken door je begeleiders. Hun salaris wordt derhalve niet meer gestort op de rekening van het gezin maar rechtstreeks aan de arbeidskracht. In die zin worden zij een soort trekkracht. ‘Eigen trekkracht’ zullen we maar zeggen.

Mijn vrouw en ik hebben deze week een dag ingeruimd om alle zorgcontracten met onze PGB-begeleiders en verzorgers om te zetten naar trekcontracten nieuwe stijl, met ‘opting in’ en ‘opting out’. Onze krachten worden nu allemaal of ZZP’er, c.q. zorgprofessional, tegen een hoger tarief, of betaalde trekkracht tegen een lager tarief.

febo_hilz_126727eBij dat trekken zie ik een gigantische Febo-automatiek voor me. Trekkracht loopt naar automaat, urenbriefje in het ambtelijk vakje, en hup, daar komt je ‘trektatie’, een envelop met je verdiensten eruit. Maar in het echt? Hoe dat echt gaat gebeuren? Daar hebben we nog geen flauw idee van. Onze trekkrachten derhalve ook niet. Moeten we urenbriefjes gaan tekenen? Of komt er een slimme digitale prikklok, een soort trek-app voor op je iPhone? Oh, ja. Het heeft allemaal nog bloedhaast ook, want vanaf januari 2015 verdwijnt namelijk de AWBZ. Dan begint het trekken. Bij ons komen dan vragen op. Vallen we dan als trekkend gezin onder de Jeugdwet, of de WMO of bij een verzekeraar? Geldt dit centraal trekken dan ook voor de gemeentelijke budgetten of krijg je daarvoor gemeentelijke trekbanken of kun je alleen gaan trekken via de zorgverzekeraar?

En wat gebeurt er als onze dochter onder de Wet Langdurige Zorg (Wlz) zal gaan vallen. Want die keuze moeten we wel maken voor onze dochter. Doen we haar wel in de Wlz of niet in de Wlz. En als je nu nog niet beslist, krijg je dan nog wel het recht om langdurig te mogen trekken. Of is het een eenmalige kans. Als een soort kraslot.

Of besluiten we, als kantelaars, tegen de stroom in, toch maar even niets te doen. De instanties weten namelijk ook nog niet wat deze veranderingen allemaal echt gaan betekenen. De Wlz is zelf nog niet door de 1e Kamer. Als burger heb je het recht om te weten waarvoor je kiest. Kies je de linkerdeur (waarachter een mooie wereld voor ons kind ligt, met eigen regie en juiste ondersteuning) of de rechterdeur (de akelige afgrond die je niet zag aankomen). Bij Febo kun je tenminste nog in de vakjes van de automatiek kijken. Bij de wetgeving van nu niet. Een gesloten huis. Niet transparant. Als een gokkast dus. Terwijl we liever niet gokken met de kwaliteit van leven van onze dochter.

Misschien helpt netjes vragen: ‘Best zorgbureau, indicatiestelling, gemeente of andere uitvoerder. Mogen we alsjeblieft wat tijd rekken voordat we gaan trekken. We weten als gezin echt nog niet waarvoor we kiezen, en het gaat wel om de toekomst van ons meervoudig gehandicapt kind.’

Serieus, de Febo-automatiek in ons hoofd verandert langzaam naar een een-armige bandiet, die de wetgeving in Nederland veroorzaakt. Keuzes, keuzes, keuzes. Kroket of kaassoufflé. Berenburger of broodje aap. Er is een grote chaos in zorg-Nederland, en tevens in ons denkhoofd. Voor ons gezin dat eigenlijk ontzorgd wil worden verdwijnen alle zekerheden. We voelen ons onmachtig. Onze indicatie is geldig tot 2017, wat gebeurt daarmee als je voor de Wlz kiest? Vervalt die dan? Ik vermoed van wel. Als we toch besluiten om een Wlz aan te vragen, besluiten we, komt er wel een gigantische *disclaimer onzerzijds bij.

Wij trekken het in ieder geval niet meer. Trekken jullie het nog.

Nabrander. En zo kwam dit artikel in iets andere vorm vorige week zomaar in de Trouw als opinieartikel en kreeg het aandacht van een vijftal tweedekamerleden. Wellicht helpt het.

zorgautomatiekversusgokkast

5 reacties op “Het recht om langdurig te mogen trekken”

Om moedeloos van te worden. Al die ondoordachte veranderingen met zoveel onzekerheid. Alsof we niets anders aan ons hoofd hebben.

Op zich zou het trekkingsrecht niet zo’n probleem hoeven zijn, als de SVB het tenminste goed geregeld had. Vragen ze in augustus al om contracten om het voor 1 januari te kunnen regelen. Dat doet al alarmbellen rinkelen. Gelukkig kun je het nu digitaal uploaden met je DigiD. Blijkt na twee maanden dat van de 6 contracten die je hebt geupload de SVB zegt er maar 1 ontvangen te hebben…… Is er toch iets niet goed met hun systeem.
Bel je er over, verwijs je naar de zin in hun brief waarin staat dat het trekkingsrecht is om het voor ons als budgethouder gemakkelijker te maken. Dat houden ze stug vol. Toch moet je zelf ook een administratie blijven voeren want je moet alle urenbriefjes en facturen controleren voordat je ze doorstuurt. Dan maar hopen dat het uploaden dan wel goed gaat, anders kun je inderdaad gaan vrezen voor de tijdige betaling van alle zorgverleners. En hoezo ons makkelijk maken?

Mijn WLZ recht staat al vast maar het trekkingsrecht is niet helemaal nieuw. Toen ik mijn eerste PGB kreeg stond ook alles bij de SVB gestald en daar stuurde ik dan netjes de rekeningen naar op met snailmail. Internet was nog niet zo geweldig toen.

Wat ik vooral jammer vindt aan het trekkingsrecht is dat je het vrij-besteedbare-bedrag niet zo makkelijk vrij kunt besteden. Als dat tenminste al blijft bestaan.
Nu koop ik daar rond de feestdagen iets lekkers van om alle zorgverleners extra te bedanken.

Ik wacht nog maar even af wat er gebeurt. Druk maken vindt het lichaam nu toch niet leuk….

Klopt dat heb ik ook nog meegemaakt, trekkingsrecht via de SVB, een drama was het toen, rekeningen die niet betaald werden, iedere keer alles weer opnieuw opsturen. Ik heb er destijds zelfs een faxapparaat voor aangeschaft en tegen de tijd dat het een beetje goed liep werd dat afgeschaft en kregen we het geld ineens op eigen rekening. Het voelt nu als terug naar af en opnieuw een hoop ellende! Er zijn nu zoveel meer PGB-houders, ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat de SVB het nu wel aankan! De afgelopen jaren heb ik al de nodige ellende meegemaakt met het uitbesteden van de salarisadministratie aan de SVB voor enkel zorgverleners (fout na fout na fout na fout en NIEMAND is erop aanspreekbaar!). Nee ik kan er niet op vertrouwen dat dit goed gaat lopen!. hou mijn hart vast.

Nee ik trek het ook niet meer. Heb er slapeloze nachten van. Bestaat mijn gezin in 2015 nog? Afhankelijk van vele zorgverleners middels 3 PGB’s (voor zoon en voor mijzelf en huishoudelijke zorg) en zonder, of met minder redden we het niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s