Categorieën
De Nieuwe Samenleving

Tsunami van vluchtelingen


asianwave

Veel politici gebruiken vaak een hyperbool tijdens debatten of interviews. Daarmee bereik je meer dan ‘normaaltaal’. De laatste maanden is de vergelijking van de vluchtelingenstromen met natuurgeweld veel gebruikt door de PVV. 

Het gebruik van flinke overdrijving, daar is op zich niet mis mee. Zolang je dat maar met een kwinkslag en humor doet. Ik vergelijk mezelf frequent met de stripfiguur Bommel van Marten Toonder. Dat heeft wellicht met mijn ‘gewichtig’ formaat te maken. Anderen vergelijken me met koning Hollewijn ook een mooie karikatuur van Marten Toonder. Mijn geuzennaam bij sommige reaguurders is Koning Kolder. Ach, het kan verkeren.

koninghollewijn Koning Hollewijn 

Gedrag vergelijken met de natuur of de dierenwereld is een manier om zaken te duiden die moeilijk in ‘normaaltaal’ te vervatten zijn. De metafoor is beeldend en indien goed gekozen uitermate grappig. Ik speel wel eens met mijn pubers een dierenspel. We kijken dan naar het debat in de tweede kamer. De kunst is dan om het gedrag van politici te vertalen naar dierentaal. Iedereen krijg een punt als zij een vergelijking kon trekken tussen gedrag en dierengedrag. Haantjesgedrag staat steevast op nummer 1. Struisvogelgedrag op nummer 2 en ‘het is weer een kippenhok’ nummer 3. Wilders noemden ooit Cohen de bedrijfspoedel. Tja, het is een vorm van overdrijving. Maar wel denigrerend en niet echt humorvol bedoeld. Net als het gebruik van ‘tsunami’, als je het over grote stromen oorlogsvluchtelingen hebt. Dat is dehumaniserend.

Animal Farm en Bommel

Laten we het eens bij dierentaal houden. Iedereen kent het boek ‘Animal Farm’, waar de varkens het voor het zeggen hebben. Onder het mom ‘all animals are equal’ verrijkten ze zichzelf – een duidelijke knipoog naar het communisme in die tijd.

animalfarm Bookcover Animal Farm

Ook Marten Toonder was meester in het spelen met taal en karakter. Heer Bommel als filosoof en Tom Poes als slim ventje. De dieren pasten precies bij de karakters die hij in de verhalen koos. De pandaberen in het verhaal ‘De andere wereld’ van Toonder waren een tsunami van immigranten die een nieuw thuisland zochten en niet welkom waren. Immigratie en volksverhuizingen zullen nooit stoppen. De geschiedenis staat er vol van. Trouwens, zijn trouwe butler Joost is niet voor niets een Golden Retriever. De samenstellingen van Toonder zijn fenomenaal. Zoals grutsprits, boldoenerij of elementaal.

Tineke Tolpoort en Melkertbaan

De politiek gaat steeds vaker metaforen gebruiken. Zo waren jaren geleden Melkertbaan of Tineke Tolpoort erg populair. Of de Zalmsnip (het gratis honderdje van minister Zalm). En wat nu dus opvalt is dat er anders dan vroeger reguliere woorden worden gekoppeld aan natuurfenomenen en dieren in plaats van aan mensen. Tweede Kamerlid Wilders laat zich niet muilkorven, was zijn stellige mening in een debat. En de tsunami van vluchtelingen, de massa-immigratie zal niet zijn de laatste overdrijving zijn.

De vraag is of dat taalverrijking is. Ik denk het wel. Ik ben me bewust van de kracht van dit soort woorden. Het is beeldtaal. Het de spiegel van de maatschappij. Het is tevens de lachspiegel van de realiteit. En daarmee heel sterk. Een verrijking dus. Het is goedmoedige ironie en of regelrecht sarcasme. Meewarig en potsierlijk. Het past in de traditie van Marten Toonder, die meester was in woordsamenstellingen. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik het angstzaaierig gedrag van Geert Wilders goedkeur. Laat dat helder zijn. Wat hij gebruikt is ‘wartaal’. Daarover een ander blog.

Één reactie op “Tsunami van vluchtelingen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s