Categorieën
De Nieuwe Samenleving Nieuwe Rijkdom Toekomstkantelen veranderprocessen

Het klootjesvolk woont in Almere


COLLAGE_1

Volgens hoogleraar dr. Gerard Marlet is Almere een geografische Blunder. Almere ligt te ver weg van Amsterdam om te profiteren van haar aantrekkelijkheid en heeft zelf te weinig te bieden aan de creatieve klasse en aan de hogere klasse.

In de visie van Marlet blijft Almere een stad van klootjesvolk. Een restpost voor mensen die geen huis kunnen kopen in de nabijheid van aantrekkelijke oude steden. Het is het toekomstig afvalputje van Nederland. Ik vind eigenlijk het omgekeerde. Kantel die gedachte maar eens.

Wetenschappers als Marlet kijken vanuit het paradigma van de oude stad. Wat niet voldoet, scoort laag op de ‘lijstjes’ van relatief succes. Marlet leeft met het idee dat je een new town ergens mee kan vergelijken. Hij ziet slechts het gebrek aan oude panden, aan gevestigde cultuur en het aandeel creatieven. Daarmee gaat hij voorbij aan de kwaliteiten van de onvergelijkbare suburbane stad.

Een jonge stad met met meer toekomst dan verleden

Een stad met een hoge kwaliteit van groen, water, veel woning voor minder geld. Almere kent de hoogste economische groei van Nederland. En welke andere stad heeft 42 kilometer kustzone, 32 stadsstrandjes. Het aantal hoger opgeleiden is Almere is sterker gegroeid dan in andere steden. Wat Almere kenmerkt is een ongekende ambitie om de stad van de zeebodem op te bouwen tot een volwassen, unieke en fijne stad. Almere volgt slechts een andere route en is pas 30 jaar oud. Jonger dan de gemiddelde Nederlander.

Blauwe zee van kansen

Mag ik een vergelijking maken met de spraakmakende ‘blue ocean’ strategie van Renée Mauborgne. De kern van stedelijk succes ligt niet altijd in rode oceanen, waarin steden als concurrenten elkaar bevechten rondom issues als recreatie, arbeidsmarkt, woonmarkt en uitgaansmarkt. Gevechten van dat kaliber kennen slechts verliezers. Almere slaagt er juist in om het anders te doen. Vanuit een totaal ander paradigma een stad neer zetten die zich continu kan vernieuwen. Met in elke stadsdeel gezondheidscentra, uitgaanscentra, met gescheiden busbanen en een hart van architectonisch topniveau.

Almere is de derde architectuurstad van Nederland. Ze heeft met haar jonge culturele sector diverse prijzen gewonnen. De slogan van Apple ‘Think Different’ is eigenlijk ook een eerbetoon aan de lef van de Almeerse ontwerpers en de pioniersgeest van de huidige bevolking. In de blauwe oceaan van Almere is geen concurrentie met andere steden.

 Growing Green Cities

Almere is een mirakel volgens vele buitenstaanders. Inwoners van Almere stonden bijvoorbeeld achter de nominatie om culturele hoofdstad van Europa te willen worden en werkten in hun eigen tijd aan een Cultureel Bidbook voor de stad. Wederom een blauwe oceaangedachte. De Floriade wordt een totaal ander soort wereldtuinbouwtentoonstelling dan in het verleden. Er wordt een verbinding gelegd met ‘Growing green cities’. Met stadslandbouw, met groene energie, watermanagement en hoe groene innovaties de stedelijke conglomeraten kunnen helpen naar een next level. Een groen level.

Almere is het Cirque du Soleil van de randstad.

Nieuwstadse burgers zijn van een ander soort elite. Niet van de ‘gevestigde’ orde. Maar een nieuw ras. Tenslotte is er geen oud èn geen nieuw geld te vinden op de Zuiderzeebodem. Maar Almere heeft wel de afgelopen jaren gekeken naar het succes van Apple, van Cirque du soleil, van Viagra. Out of the box. Constant kantelend. Want de zee waarin de oude steden zich bevinden, daar past de Almeerse burger niet bij. Het succes ligt in Almere in het steeds weer vinden van blauwe oceanen.

Een tip naar het stadsbestuur: De kunst is om niet af te drijven naar de rode oceanen. Blijven ze in de blauwe oceaan, geloven ze in de meeslepende projecten van hun eigen bewoners, de actieve pioniers van de toekomst, dan voorspel ik Almere een prachttoekomst.

19 reacties op “Het klootjesvolk woont in Almere”

Typische reactie van iemand die de stad niet kent. Ik woon inmiddels ruim 20 jaar in Almere en het bevalt uitstekend. Ik zeg vaak: “Almere biedt alles, behalve een oud, gezellig stadscentrum”.

Wat een commentaar op iemand die geen verstand heeft van Almere hij woont er niet lekker blijven zitten waar hij zit ik ben vertrokken uit het GOOI nooit maar dan ook nooit meer terug daar heen bekrompen omgeving

Ik heb 15 jaar in Almere gewoond. Prachtige woning dicht bij de Oostvaardersplassen, maar daar heb je het ook wel mee gezegt. Ik heb nooit iets met Almere gehad en ik hoopte dat dat zou veranderen in de loop van de jaren. Helaas i, heb er nog steeds niets mee. Almere heeft geen ziel en dat zal het waarschijnlijk ook nooit krijgen. Ik vind het een echte saaie stad met veel probleemgezinnen, veel scheidingen en veel schulden. Ik woon nu inmiddels een jaar in Hoorn / Zwaag en ik moet zeggen dat het hier leeft en ja ook hier heb je ook problemen maar het is allemaal gemoedelijke. Nooit meer terug naar Almere.

Mooi stuk over Almere. Eat that professor Marlet! Blij dat ik én tot het klootjesvolk behoor én deel uit mag maken van het Floriade team.

“Een stad neerzetten die zich continu kan vernieuwen”. Dat heb ik nu juist op Almere tegen gekregen. Zo heeft “Growing Green City Almere” in mijn 25 jaar oude wijk de Kruidenwijk onder het mom van groot onderhoud alle nog maar net volwassen bomen, groenstroken en hagen opgeruimd, niet alleen op straat maar ook in de prachtige groene speelhofjes die hier en daar een haast Gooise allure hadden gekregen. Helemaal terug naar af dus. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is raadt de Gemeente Almere de bewoners huis-aan-huis aan om ook hun tuinen leeg te halen, zodat die volgestort kunnen worden met zand en bestrating. En waarom? Eigenlijk weet ik dat nog steeds niet. Op al mijn vragen en bezwaren (met 1500 steunbetuigingen) heb ik tot op de dag van vandaag nog nooit een schriftelijk antwoord gekregen. De verklaringen die ik uit de mond van de kaalslagambtenaren, de politie, de wethouder en Burgemeester Annemarie moest horen, zijn onderling tegenstrijdig en volkomen uit de lucht gegrepen. De meest aannemelijke verklaringen zijn: “De bewoners klagen over schaduw, afvallende blaadjes, vogelpoep op de geparkeerde auto’s en onveiligheid door het groen”. Allemaal argumenten van het Almeerse klootjesvolk dus! Argumenten die in geen enkele kapverordening in Nederland als voldoende zwaar worden geacht om bomen te kappen. Gelukkig voor het klootjesvolk en voor de klootjesgemeente heeft Almere helemaal geen kapverordening. Dus die professor Marlet heeft wel een beetje gelijk.

De eerste tien jaar viel de stad niet onder de RIJP, maar was het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders het bestuurlijke orgaan als voorloper van de gemeente. De RIJP was een uitvoerende dienst van het ministerie van Verkeer en Waterstaat die de stad en de omliggende landbouwgrond en bosgebieden tot ontwikkeling bracht.

Goh, en met dit zogenaamde klootjesvolk zit ik dus wekelijks in klassieke ensembles en muziekprojecten, ben ik meditatief aan het schilderen, langs de lange dijken aan het fietsen, lekker aan het beeldhouwen in een prachtig atelier, woon ik heerlijke (huis)concerten bij (al dan niet uitgevoerd door Almeerse musici), bezoek ik spannende toneelvoorstellingen, tentoonstellingen en kunstroutes, deel ik natuurfoto’s en poëzie en voer ik regelmatig diepgaande en inspirerende gesprekken, en dat allemaal zoveel mogelijk in Almere zelf. “Klootjesvolk” bestaat namelijk niet. Primitief hokjesdenken en op niets gebaseerde arrogantie wel, helaas.

Het heerlijke van Almere is de bijna onuitputtelijke creativiteit die een maakbare stad en omgeving oproept. Alles kan want er is nog heel weinig geschiedenis. Die wordt nu gemaakt. In het heden. Een mindfullnes stad zeg maar.

Ik woon nu 20 jaar in almere, verhuisd destijds vanuit Haarlem. Ja hoor haarlem had prachtige mo numentale panden. Maar daar is ook alles mee gezegd.
Almere heeft vele voordelen, de bus rijdt niet op de weg maar op aparte busbanen. De bus is snel en stopt overal, zodat je nooit lang hoeft te lopen om ergens te komen. Sterker nog, je bent overal sneller met de bus dan met de auto. Heel almere is voorzien van fietspaden, dus als fietser ben je veilig. Overal is groen, in elke wijk, in elke straat. Overal zijn speelpleintjes voor kinderen. Door de stad heen zijn in alle woonwijken fruit en notenbomen geplaatst waar je als inwoner gratis fruit en noten kunt krijgen. Op de hoek van mijn straat staat een hazelnootboom ! Appelbomen, peren enz. In elk deel van almere is een winkelcentrum zodat je dus niet ver hoeft te reizen om te winkelen. Er wordt bijna wekelijks wel iets leuks georganiseerd, voor elke leeftijd is er wel wat te doen. Er zijn meerdere stranden, veel bossen waar je heerlijk kunt wandelen en niet te vergeteb de Oostvaardersplassen. Een fantastisch natuurgebied waar je uren kunt genieten. Kortom ik ben dolblij dat ik in Almere woon. Ik geniet van de natuur hoer, van het gemak van het openbaar vervoer en de veiligheid van de fietspaden. Voor kinderen is het hier heerlijk wonen dus laat mij maar klootjesvolk zijn en lekker rustig wonen. Oh en qua huizen heb je hier echt een enorme keuze uit de meest uiteenlopende huizen en voor een zeer betaalbare prijs. Maar ja misschien wil de professor liever in een apartementje van drie ton wonen in een kakwijk. Hier heb je voor drie ton bijna een villa. En het is heel grzellig wonen. Echt weer zo’n dom stukje van iemand die geen almeerder is en dus niet weet waar hij over praat!!!

Ik woon er al 32 jaar. Ik vind het er heerlijk. Prachtig nieuw huis gekocht in Nobelhorst. Midden in de bossen. Laat vooral iedereen in Amsterdam blijven wonen! Dan is het een stuk rustiger bij ons. Gezellige mensen om ons heen. Met goede banen want anders kan je de huizen niet betalen! Het klootjesvolk woont in Amsterdam….met huursubsidie…

Ik heb in Almere gewoond. Saai en deprimerend. Een noodlandingbaan voor loosers. Een sportwagen, Harley Davidson, fashion en dergelijk wordt niet getolereerd. Een sterk persoonlijkheid ook niet, dat maak ze angstig. Buurman gaat met buurvrouw naar bed. Een doorsnee denkpatroon hoort bij de Almeerders. S’avonds hoort man geen vlieg op die donker, vochtig zeebodem waar belachlijk experimenten op de kosten van de arbeidersklasse worden gedaan. Huisje, boompje, beestje.

Goed tegengeluid. Toch valt het met de vochtigheid wel mee, blijf ik toch benieuwd welke buurman in mijn straat slaapt met welke buurvrouw en snap ik nu waarom mijn landrover Defender zoveel krassen heeft. Groet van een blije Almeerder. Oh ja, ik woon vlak bij het centrum, en het mag best wat rustiger met die lallende jeugd en al die flessen wodka in onze achtertuin.

Met een sterk(e) persoonlijkheid had je die sportwagen, Harley Davidson en (?) fashion niet nodig gehad!! Maar goed je maakt je ook druk over de experimenten op de kosten van de arbeidersklasse dus dat zegt genoeg!

NoodlandingSbaan. Losers. DergelijkE. WordEN. SterkE. MaakT. ’s Avonds. MEn. DonkerE. VochtigE. BelachElijk….. Cultureel, maatschappelijk en qua opleidingsniveau is Almere in ieder geval niet achteruitgegaan sinds u hier vertrokken bent. Woon hier sinds 16 jaar. Allebei zogenaamd hoog opgeleid, natuur- en cultuurliefhebbers. Enige minpunt: altijd het gevoel hebben, nu ook weer, om me te moeten verdedigen tegen de, veelal zeer onterechte, vooroordelen. Maar ach, een wandeling langs de noorderplassen, mountainbiken in het bos of skeeleren op de speciaal aangelegde paden zorgen ervoor dat ik daar nauwelijks mee bezig ben.

Met de Schiphollijn zie ik klootjesvolk van en naar Almere reizen.

De architectuur en de ruimte in Almere spreken mij nog steeds aan.

De talloze fruitbomen in het groen van Almere maakt het een dubbel gezonde omgeving.

Misschien dat ik in de toekomst die kant op verhuis.
Dan ga ik ook tot het k ……. lk behoren?

Vrolijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s