Categorieën
De Nieuwe Samenleving Toekomstkantelen

Toen ik hoorde van de moord op het Engelse parlementslid Jo Cox


imgres.jpg

Toen ik hoorde van de moord op het Engelse parlementslid Jo Cox en ik een dag later haar echtgenoot – zonder wrok -haar boodschap hoorde vertellen, over dat er een betere rijkere wereld kan ontstaan (als je met immigranten samenleeft), dacht ik aan de woorden van Nelson Mandela: ‘Wrok is als het drinken van gif en je kan lang blijven wachten tot het je vijand dood. Laat je vijanden gaan en toon jezelf (en de wereld) dat de obstakels die zij proberen te maken niet belangrijk genoeg waren om jou uit te schakelen.’

Het Armeense woord voor “vergeven” betekent letterlijk “losmaken.” En het is zo, weet ik uit eigen ervaring. De snelste manier om jezelf te bevrijden van een ‘lastpak’ en alle bijbehorende negativiteit is simpelweg ‘vergeven’. Los van de bindingen en van de lelijkheid van die persoon. Woede bind je namelijk vast aan die person. De persoon die verantwoordelijk is voor jouw pijn. Vergeving is voor jezelf en niet de andere partij. Je ‘stoorzender’ vergeven en vergeten is het beste wat je kunt doen voor je vrienden en familie.

Ergo: Wil je als mens een lang, gelukkig leven te leiden? Vergeef dan het onvergeeflijke. Het is echt het alleraardigste wat je kunt doen voor jezelf. Het kwaad kan het wellicht niet verdienen om vergeven te worden voor alle pijn en verdriet en lijden dat doelbewust toegebracht is aan je leven, maar jij verdient het om vrij te zijn van het kwaad.

Vergeving is geen aanvaarding van verkeerd gedrag. Het is niet altruïstisch. Het is de beste vorm van eigenbelang. Wordt liever een beter mens dan verteerd worden door woede en haat. In die toestand vergrendel je jezelf in een staat van slachtofferschap, waardoor je afhankelijk wordt van de dader. Als je kunt vergeven dan ben je niet langer geketend aan de dader, maar echt vrij. 

3 reacties op “Toen ik hoorde van de moord op het Engelse parlementslid Jo Cox”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s