Vooral in binnensteden zie je de enorme snackwinkelinvasie. En niet alleen de bekende ketens. Amsterdam is niet de enige plek waar we overdonderd worden door deze hype. Bij mij om de hoek in Almere verschenen in een korte tijd wat ijssalons. De hippe foodtrucks op allerhande festivals doen daar vrolijk aan mee. Fastfood is ook makkelijk eten, simpel te bewaren. Gefrituurd en ultra bewerkt voedsel gaat nu eenmaal lang mee. Maar niet zo gezond. De negatieve kanten van de te zoute, te vette ongezonde hap vergeten we vaak, omdat de verleiding erg slim gaat.
Krokodillenbrein houdt van vies
Natuurlijk, fastfood adverteert ook met frisse salades naast je ‘Tasty Burger’. Maar groenten is toch iets minder ‘Tasty’ volgens ons krokodillenbrein. Ons brein vindt zout, zoet en vet megalekker. Een dan ook vooral de geuren van dat, meestal gebakken, voedsel. Die geuren gaan rechtstreeks onze hersenstam binnen, en enkel door onze neus dicht te knijpen kunnen we de verleiding weerstand bieden. Kunnen ruiken is ook het enige zintuig wat we niet kunnen ‘afsluiten’ van de wereld om ons heen. We kunnen kijken, en niet zien, we kunnen horen, en niet luisteren, we kunnen likken, en niet proeven. Geur dringt door, duikt als enige meteen je krokodillenbrein in, gaat naar je hersenstam. Altijd. En dat weten de marketeers, de fastfoodketens, en de bakker op de hoek als geen ander.
Gezond eten moet weer leuk
Bijna iedereen probeert gezond te eten, maar op de een of andere manier lukt het de fastfoodketens ook om in ziekenhuizen en scholen hun winkeltjes te openen. Juist op plekken waar gezond eten essentieel is. Daarom is het goed dat ik samenwerk met het bedrijf Yes We Do! Een bedrijf dat een alternatief wil bieden. Een gezonde snack. Een lekkere snack. Vers uit de regio. Een bezorgdienst en pick-up point. Lekkere biologische koffie voor weinig. Hiervoor willen ze de duurzame kiosken die ik produceer inzetten. En het liefst in wijken waar gezond biologische eten belangrijk is. Als een heerlijk alternatief. Voor normale prijzen.
60 procent van de Nederlander heeft in 2040 een chronische ziekte
Ik vond onderstaand bericht in een van mijn krantenknipsels. Ons grootste probleem is niet hoeveelheid voedsel, maar de kwaliteit van ons voedsel. Zeker nu ik ook lees (RIVM 2017) dat in 2040 meer dan zestig procent van de Nederland een chronische kwaal heeft (vooral obesitas en suikerziekte). En ik vind daar wat van.
The European Environment Agency over de kwaliteit van leven in steden (2012): ‘
Over the past decade, urban quality of life has substantially improved, but, yet, in society at large, ground is being lost, serious health problems are arising from air pollution, the number of obese people is increasing and major economics, environmental and social impact are foreseen as a consequence of climate change. The problems are serious, and we are on the brink of a potentially irreversible change. While our current way of life provides us with quality, at at the same time it is putting our future at risk. A change to sustainable life styles, which nonetheless provide all necessary happiness, is required.’
2 reacties op “Wat vindt ons krokodillenbrein van fastfood?”
Na het zien van de documentaires Food Inc., Food Matters, Cowspiracy, What the Health, Forks over Knives and Fat, sick and Nearly Died, was het mij duidelijk: de cconsumtpie van dierlijke eiwitten zijn de enige oorzaak, voor zover gerelateerd aan voeding, van de welvaart ziektes als diabetes, kanker, hartfalen en hersenbloedingen.
De onderzoeken zijn zo overduidelijk dat het doorgaan met het eten van dierlijke eiwitten, in welke vorm dan ook, een vorm van zelfvernietiging is. Vergelijkbaar met het drinken van alcohol, de consumptie van drugs of roken.
Natuurlijk staat het eenieder vrij om zijn/haar eigen keuzes te maken, maar sinds wij veganjsten zijn denk ik helderder, ben ik veel vrolijker en voel ik 100x beter.
Dus ik sluit me aan bij je bevindingen en betoog!
Leuke column, maar biologisch eten hoeft niet per definitie gezond eten te zijn. Als je gewoon de schijf van vijf volgt kan een keertje fast-food zeker geen kwaad en met voldoende beweging kan zelfs een extra keertje fast-food geen kwaad. Met voeding is het net zo als met de rest van alle dingen in het leven: overal waar TE voor staat is niet goed. (overigens is biologisch wel vaak beter voor het milieu, maar veel mensen kunnen de (te) hoge prijs van die producten niet opbrengen/betalen)