Categorieën
De Nieuwe Samenleving

Referenda gedoe


Referenda en de wens van het volk. We kunnen daarvan leren. Na één referendum over een beladen onderwerp vind ik nu stoppen tegennatuurlijk.

Start met lokale referenda. Bouw op naar regionale. Leer met elkaar hoe referenda te interpreteren. Rome is ook niet in een dag gebouwd.

Ergo. Denk nog eens na over de kansen die referenda bieden voor vertrouwen van de burgers in de politiek. Door het afschaffen verwijder je juist de meningen van het volk van het speelveld. Dat is niet slim.

De grotere abstracte onderwerpen kunnen als én politiek én de burger geleerd hebben van eerdere referenda over onderwerpen die minder impact hebben en minder kunnen worden misbruikt voor andere doelen. Dus beter detailleren op inhoud. Neem de Brexit-referendum en haar complicaties op allerlei terreinen waarvan veel niet te voorspellen waren. Ook macro-economisch. Dit moet je niet op zo een wijze willen agenderen bij de burger. Doe dat stapsgewijs. Op onderdelen uit het hele spectrum. En kom dan tot het grotere geheel.

Door Kanteldenker

25 jaar ondernemer, scherp inzicht en kan snel situaties doorgronden, gedreven in het ontwikkelen van nieuwe concepten en ze uitvoeren. Strategisch inzicht, is goed in staat mensen te motiveren en te enthousiasmeren. Een maatschappelijk doener en maakondernemer met open mind en visie waarbij mens & omgeving centraal staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s