Bekende Nederlanders zijn cruciaal bij de transitie naar een inclusieve wereld


Percepties over de rol van mensen met een handicap van bekende Nederlanders (politici, opinieleiders, artiesten, cabaretiers, wetenschappers, sporters, topmanagers) zorgen voor versnelling of vertraging in de transitie naar een maatschappij waar mensen met een beperking kunnen meedoen.

VVD.jpgIk neem de campagne van de VVD als schrijnend voorbeeld voor het beledigen van mensen met een beperking. Hier wordt gewezen op hoe goed de VVD is voor de werkende Nederlander met hun ‘handen uit de mouwen inplaats van handen ophouden’ slogans. En hoe een denigrerende impact dat heeft op de arbeidsgehandicapte die toch echt financiële ondersteuning nodig heeft, maar ook op hoe werkend Nederland hierdoor neerbuigend gaat kijken op de ‘steuntrekkers’ in ons land: Want de premier zegt het!

Maar niet alleen politici, ook cabaretiers gaan weleens de fout in. En een link naar hoe het niet moet … wel een oudje, en excuses zijn gemaakt.

Zaal loopt leeg bij cabaretier na grap over handicap

Enorme invloed

Bekende Nederlanders hebben nu eenmaal veel invloed via de mediakanalen op hoe ‘de Nederlander’ denkt over mensen met een beperking.

Als BN’ers meer op een waarderende wijze spreken en omgaan met mensen met een beperking versnelt dit de adaptie van inclusie bij anderen. Tenslotte dragen bekende Nederlanders dan bij aan de identificatie met leven en werken van deze mensen met een beperking.

Om inclusiviteit te waarborgen is dus inclusief leiderschap nodig. In woord en gedrag.

Diversiteit wordt gezien als hulpmiddel om organisatiesprestaties te verbeteren. Het is fijn als mensen van verschillende afkomst ook hun eigenheid kunnen behouden. Ook voor mensen met een beperking geldt dit. Het is een onderbelicht thema waar BN’ers aan zouden kunnen werken.

En dat betekent meer dan geld inzamelen voor invalide kinderen. Dat is vaak rolbevestigend als ware elke persoon met beperking hulpbehoevend.

Wat wel kan is veel simpeler

Zorg dat kinderen met een beperking kunnen gaan sporten in dezelfde sportclub als waar anderen sporten. Zorg dat het mogelijk is dat mensen in een rolstoel wel goede plaatsen krijgen bij een concert of voorstelling inplaats in het verdomhoekje. Zorg dat je eens een leuke foto plaatst in je krant of magazine van iemand in een rolstoel, en niet altijd het geijkte plaatje van een oudere gezette man in een rolstoel uit de jaren vijftig. En gun iemand die blind is een goede baan. Dat soort dingen. Dat moet toch niet moeilijk zijn Mark, Twan, Glennis, Micha, Nazneen, Max en Marjan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s