De mensheid lijdt al duizenden jaren aan het rupsjenooitgenoeg-gen: Het ‘Alfamannensyndroom’. Ondanks dit gedrag om steeds meer spullen te willen, steeds rijker te willen worden, steeds meer te eisen van ons ecosysteem, zie ik dat ons reeds ingestorte systeem nog steeds de ruimte biedt voor oplossingen voor overlevingskansen van onze species en dat die kansen plots groter worden.
Er is een groeiende meerderheid jonge mensen die de retoriek van moloche klassieke partijen, die het liberaal gedachtegoed willens en wetens misgebruiken voor eigen gewin, verafschuwen.
In het overleven is de mensheid wellicht niet de enige soort. Dus zullen nieuwe bewegingen de oude wereld kantelen naar een nieuwe toekomst. Waar circulaire economie en fossielvrije energie mainstream wordt. Hoe deze oude wereld van graaiers ook terug probeert te slaan, er is een enorme kanteling gaande. Ik merk dat bij onze kinderen.
Ook van de woelmuizensoort, de lemmingen, is uiteindelijk bewezen dat ze zich niet massaal van een klif storten.
Naast Greta Thunberg kreeg een 11-jarig Nederlands meisje het groene duurzaamheidslintje van duurzaamheidscoryfee Ruud Koonstra op de dag van de duurzaamheid in de Tweede Kamer. In Zeist startte ze een actie om plastic te verzamelen. De voorgaande jaren was deze prijs vooral aan oudere heren en dames. Ditmaal aan diverse tieners en zegt genoeg over de transitie die gaande is. Ik was erbij en genoot.