Categorieën
De Nieuwe Samenleving

Almere Jungle


Almere wordt een jungle tijdens lock down. Een column opgetekend door mij en gefantaseerd door onze dochter Mayim Kolder.

Almere Jungle — Mayim’s World

Almere Jungle

‘Het komt door de lock down,’ roept papa boos. ‘Iedereen moet thuis blijven om het gevaarlijk Coronavirus geen kans te geven ons te besmetten.’

Het nieuwe pop-up museum Labyrinth of the Senses, dat gaat over de rol van je zintuigen, is zojuist gesloten. Hier verdient papa samen met dertig kunstenaars zijn geld mee. Door de coronamaatregelen mogen bezoekers niet meer naar binnen.

‘Het is meer een Pop-down Museum geworden,’ zegt hij teleurgesteld. ‘Serieus Mayim, als iets verkeerd gaat, dan gaat het ook echt verkeerd.’

Ook ik moet thuisblijven. Ik werk in een kleine dierentuin. Almere Jungle heet deze en het is een dagbesteding waar mensen met een handicap werken. Ik zit zelf in een elektrische rolstoel, omdat ik niet kan lopen. Zo ben ik geboren. Behalve musea zijn dus ook alle dierentuinen dicht. Al mijn collega’s blijven thuis. Normaal verzorg ik door-de-weeks de dieren. Ze zullen me zeker missen. Vooral Maffie, de baardvaraan, de lieverd. We hebben ook een rode rattenslang, maar die zal me niet missen, die is niet zo slim. Wist je dat varanen levende sprinkhanen eten en rattenslangen diepgevroren kuikens. Je zult wel denken, waarom bevroren? Ik denk zelf dat de kuikens dan niet voelen dat ze opgegeten worden. Ik verzorg ook drie cavia’s, 7up, Fanta en Sprite, en twee alpaca’s, onze schaapkamelen, die eten nu het gras dat buiten groeit.

Toch denk ik elke avond. Wie zullen tijdens lock down de dieren voeren nu iedereen verplicht thuiszit? Ik zie op YouTube filmpjes verschijnen van zwijnen die door de stad rennen omdat het zo stil is in de stad. In India lopen olifanten door de straat en in Japan stuiteren de sneeuwapen over de boulevard. Gaat Maffie straks ook op stap, net als in de Netflix serie Zoo, waar gevaarlijke dieren de stad overnemen?

Misschien zijn ze al ontsnapt en sluipen nu in de riolen onder het stadhuisplein rattenslangen en springen luipaardgekko’s over de daken op zoek naar nuggets en franse frietjes. Varanen ruiken met hun tong en die vinden al dat lekkers supersnel.

In Almere Jungle leeft ook een tijgerpython, dat is de grootste slang van de wereld. Ze worden wel zes meter lang en wegen 180 kilo. Tijgerpythons hebben warmtegroeven in hun mond en net als een laserthermometer kunnen ze daar, in het pikkedonker, prooien mee opsporen. Onze tijgerpython gaat natuurlijk Almeerse baby’tjes opzoeken in hun slaapkamer. In Azië eten ze soms bij toeval mensen. Almere Jungle is met een gracht verbonden met het Weerwater, ons stadsmeer. En wat als Willy, de Ruizengoerami met zijn vrienden ontsnapt uit ons aquarium? Hij is een joekel van een vis en kan bijna één meter lang worden. Ze hebben iets speciaals, dat heet het Labyrint-orgaan. Dat ziet er uit als een rond doolhof, het is hun long en daarmee halen ze zuurstof uit het water. Stel je voor dat ze alle het zuurstof uit het weerwater halen. Dan gaat alles dood. En stel je voor dat ook onze Zwarte Pacu’s ontsnappen. Dat zijn Piranha’s. Roofvissen met van die gruwelijke tanden. Ze zijn dol op waterplanten, maar als die op zijn, dan eten ze vlees, veel vlees, net als in de Amazone is gebeurd. Daar eten ze alle vis op, en ook dieren, en ook mensen denk ik. En als ze er nu al zitten, daar in het Weerwater, dan ga ik zeker niet meer naar het strandje bij de zilveren toren. De bever die daar zit moet dan ook uitkijken. Een paar happen en dan heeft hij geen staart meer over. Als die lock down niet snel stopt, echt waar, dan wordt heel Almere een jungle.

2 reacties op “Almere Jungle”

Ik noem mijn tuin altijd “de oase waarin mijn quarantainehuisje ligt”. Hij wordt door buurtbewoners die als tuin alleen maar een “betegelde luchtplaats tussen de plankjes” hebben, wel eens “Almere Jungle” genoemd. Dat bedoelen ze negatief, maar ik kan geen mooier compliment bedenken. Ze zijn niet zo groot als in de echte Almere Jungle, maar er wonen ook veel dieren in die van mij. Elk jaar maken de Kauwtjes een nest onder de dakpannen en de jongen leren in mijn Jungle vliegen: eerst tussen de planten, dan lukt het ze in een een struik of klein boompje te komen en binnen een week zie ik ze opeens in de hoogste bomen zitten die boven mijn huisje uitgroeien. Hier in de buurt zitten ook veel katten. Die mogen hier vrij rondlopen. Ze kunnen makkelijk in mijn tuin komen om te poepen, maar dat doen ze gelukkig bij iemand anders! In mijn tuin is de grond helemaal begroeid met planten en daar houden katten niet van bij het poepen. Hier komen ze alleen maar om als echte roofdieren te jagen. Op de kikkers en de vogels. Gisteren zat er een kat achter een Merel aan. Hij sprong van het schuurtje op het afdakje dat ik daar van een oude douchecabine had gemaakt. Krak! Het plexiglas brak in stukken en de kat zakte er dwars doorheen! Hij kwam met de schrik vrij en de Merel gelukkig ook. Met duktape heb ik het gat meteen dicht gemaakt, dus de volgende keer donderen ze er weer doorheen! Ik zal ze krijgen die katten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s