Categorieën
De Nieuwe Samenleving

Crinkle Crankle walls of Slangenmuren


In Engeland zie je heel vaak dit soort golvende muren langs wegen. Prachtig, maar esthetiek was niet de reden om dit zo te doen. Het is al eeuwen een slimme (maar vergeten) methode om #duurzaam te bouwen. #stonewalls #countryside

‪In East Anglia zijn veel crinkle crankle walls (gekreukte muren) te vinden, waar de moerassen van The Fens vanaf ‘t midden van de 17e eeuw door Nederlandse ingenieurs werden drooggelegd. De constructie van deze muren zijn toegeschreven aan deze ingenieurs #slangenmuren‬.

Grootste voordeel is dat door de boog constructie je kan volstaan met eenlaags baksteen. Dus bijna de helft aan baksteen en cement bespaart! #slimbesparen op #fossiel

En als tweede en derde voordeel is a. Het geluidsdemping en b. Je creëert een micro klimaat bij de inhammen waardoor kruiden en vruchtbomen als druiven goed kunnen groeien. Ook diverse mossen uiteraard. #microklimaat en optimale #ecologie.

Iets voor de Floriade Expo 2022 … ik wil best een moderne versie maken met een verhaal rondom het ecosysteem en microklimaat met een aantal partners!

Land Art kunstenaar Andy #Goldsworthy heeft hier zijn handelsmerk van gemaakt.

https://www.artsy.net/artwork/andy-goldsworthy-five-men-seventeen-days-fifteen-boulders-one-wall

2 reacties op “Crinkle Crankle walls of Slangenmuren”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s