Categorieën
De Nieuwe Samenleving

Visualiseren van het eindbeeld helpt bij complexe projecten


Ik doe dat dus mijn hele leven al en visualiseer voor mezelf altijd het eindresultaat van een complex project. Ik schets het op grote vellen papier. Of het nu een kunstproject is, een innovatief project voor een groot bedrijf of de transitie naar een andere manier van werken.

Achteruit voorspellen

Ik doe dat dan met het team waar ik mee werk of leer ze achteruit voorspellen, zoals ik dat noem. Dan neem ik een behangrol, hang dat dwars aan een grote muur of leg ik op een behangtafel en beginnen we bij het eindbeeld. Met stiften, stickers of verf schetsen we wat er is in bijvoorbeeld 2022. Uiteraard met een portie humor en gezamenlijke lol.

Door dan te werken aan die schets, aan dat eindbeeld, en in de tijd naar voren te gaan, baseer je je op dezelfde verhalende kracht, die bedrijven ertoe aanzet hun missieverklaringen op de kantoormuur te plaatsen. Wanneer iedereen in een team een gemeenschappelijke uitkomst deelt en dezelfde eindstatus visualiseert, veronderstelt hun werk een gemeenschappelijk doel, aangezien elke taak zich opstapelt naar een gedeelde missie. En weet, dit gaat om veel meer dan sec een strategie om je productiviteit je verhogen.

Mentaliteitsverandering

Het is een mentaliteitsverandering van een die wordt aangedreven door het voltooien van ‘to do’s’, naar een die is afgestemd op de werkelijke resultaten die we samen willen bereiken: prachtige dingen maken met elkaar. Weet je, het kan zelfs bij de alledaagse dingen die je doet, door ze te verheffen en ze te voorzien van betekenis, intentie en verhalende kracht.

Probeer het. Begin je ochtend eens met je voor te stellen wat je aan het eind van de dag wilt bereiken, visualiseer waar je zult zijn, hoe dat zal voelen. Schrijf het op. En stap daarna pas terug in het nu en kijk wat je kan doen om dat te bereiken. Dan ben je klaar om je dag in te richten rond het bereiken van een gevoel van voltooiing dat veel meer voldoening geeft dan het overschrijven van de taken van een paar ‘Post-it’s’.

Het eindbeeld door volwassenen en kinderen geschilderd van de culturele stad Almere in 2018 (gemaakt in 2008) in museum De Paviljoens in Almere. Begeleiding: Marcel Kolder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s