Categorieën
De Nieuwe Samenleving

Parkeeraanslag kwijtgescholden gehandicaptenbus dochter


Afgelopen jaar ben ik in Amsterdam met onze gehandicaptenbus drie keer onverwacht belast met een flinke naheffing parkeerbelasting. En dat terwijl ik me via het systeem van parkeerbeheer wel had aangemeld. Iets dat wordt verplicht als je als bezoeker met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) gratis wil parkeren in de stad. Dat hoor je bij elk bezoek te doen. In ons geval gemiddeld 50 keer per jaar.

We staan in dat systeem met twee kentekens, auto pappie en auto mammie, beide zetten we in voor het gehandicaptenvervoer van onze dochter. Per abuis heb ik een paar keer het verkeerde kenteken aangevinkt, het is geen simpele app. Het foute kenteken aanvinken in het ambtelijk systeem was voldoende voor de gemeente om me een paar keer een ‘fikse boete’ te geven, terwijl ik voelde dat ik in mijn recht stond, want we hadden ons aangemeld, we reden in ons busje en hebben een gehandicaptenkaart die bij de gemeente Amsterdam bij parkeerbeheer is geregistreerd.

Bezwaar parkeerbeheer

Ik maakte uiteraard bezwaar bij parkeerbeheer tegen deze naheffingen. Ze wezen mijn bezwaar af. Zelfs met een bijkomende reden dat ze vroeger al eens een bezwaar hadden toegekend (ze waren Sinterklaas niet). Ik vond dat een onzinnige redenering. Ondanks dat diverse juristen me wezen op deze niet te winnen case bij een bestuursrechten, stapte ik met een gevoel van ‘ik heb gelijk’, voor onze dochter en wellicht ook voor anderen die hetzelfde hebben meegemaakt, naar de rechtbank en won de zaak.

Rechtbank

De fout van parkeerbeheer is men uitging van de regelgeving de hetzelfde is als van een parkeervergunning. Echter de parkeervergunning geldt niet voor bezoekers met een GPK. We zijn met ons gezin niet inwonend en bezoeken de stad regelmatig voor familiebezoek, gehandicaptensport en culturele uitjes. In dit geval waren we op bezoek in het van Gogh museum waar ik en mijn dochter een bezoek brachten aan een kunstproject waar ik aan heb meegewerkt. De bon van de gemeente was een domper op een leuke avond.

Beroep gegrond

Voor betaald parkeerbelasting, stelt de rechter in haar uitspraak, geldt dat alleen een aanslag opgelegd kan worden als de parkeerder niet heeft betaald. Daarbij is niet van belang of de parkeerder dit op de voorgeschreven manier heeft gedaan. Wij hoeven vanwege mijn dochters GPK geen parkeergeld te betalen, als we ons in het parkeersysteem aanmeldden. Deze melding hadden we gedaan. Dat we dat niet op de voorgeschreven manier deden, omdat we het verkeerde kenteken invoerde, is niet van belang. De naheffingsaanslagen zijn derhalve onterecht opgelegd en vernietigd de aanslag. Het beroep van ons is gegrond en krijgen dus gelijk.

Beroep gegrond

Verder hebben we in ons beroep ook betoogd dat de aanmeldingsprocedure in het gemeentelijk systeem in strijd is met het VN-gehandicaptenverdrag. Uit dit verdrag blijkt dat gehandicapten niet met meer regels geconfronteerd mogen worden dan niet-gehandicapten. Jammer genoeg kon de bestuursrechter hier in deze procedure niet op ingaan, maar wijst er wel op dat de bezoekerskaart geen vergunning is, en de vergelijking met vergunninghouders niet opgaat en er nog wel een weg te winnen is als we met parkeerbeheer in conclaaf gaan.

Mijn les. Als je gelooft dat je gelijk hebt, vecht er dan voor en kantel het systeem.

2 reacties op “Parkeeraanslag kwijtgescholden gehandicaptenbus dochter”

Parkeerbeheer van gemeenten is bijna blufpoker. Goed gehandeld, Marcel! Wel een hoop gedoe zo’n rechtzaak en met de tijd die je erin steekt ben je alsnog gestraft. De gemeenteraden zijn de betekenis van het begrip rechtstaat volledig uit het oog verloren. En dat ambtenaren als robots te werk gaan is nog wel het allerergste. Waar is de mantel van liefde en begrip? Overheid en samenleving beiden met hun zwaard in de hand. Hebben ze al een bos bloemen met excuses gestuurd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s