Wat betekent de grondwet voor mijn dochter en schrijfster Mayim Kolder, actrice Tanja Jess, kickboxer Remy Bonjasky, transvrouw Claire Slingerland, burgemeester en bijna minster van rechtsbescherming Franc Weerwind en de jongste spreker van Almere Hakim Radwan.
Holobox In de hal van het stadhuis staat nu een box met hologrammen van zeven bekende Almeerders waaronder onze dochter. Met deze vernieuwende techniek gaat de Gemeente Almere de dialoog aan over de betekenis van de grondwet. Maar bovenal willen ze uitstralen dat iedereen zichzelf mag zijn in deze stad. Bezoekers worden getriggerd door de beelden, en kunnen kiezen welk verhaal ze willen horen. De reacties zijn overweldigend.
Bekende Almeerders In totaal werkten er zeven Almeerders mee aan de hologrammen. De hologrammen zijn in een box in het stadhuis te zien, levensecht, waardoor het lijkt alsof ze je recht in de ogen aankijken en er zo uit kunnen stappen, in het geval van mijn dochter, eruit kunnen rijden. Ze vertellen de bezoeker wat de grondwet voor ze betekent, en lichten een artikel uit. De meeste bekende Almeerders kozen voor artikel 1: over gelijke behandeling van iedereen, ongeacht geloof, leeftijd, sekse en afkomst, en het verbod om te discrimineren op deze gronden.
Inclusie in het stadhuis De opnames waren best spannend voor Mayim, die het niet zo heeft op video’s. Een jaar lang, en misschien wel langer, staan deze verhalen bij de drukbezochte balies van burgerzaken. In ons geval over inclusie, toegankelijkheid en respect. Liever geen bioscopen meer met loge nekkramp voor mensen in een rolstoel en normale rolstoeltoiletten in het stadscentrum met voldoende ruimte. Want hoe vooruitstrevend deze Holobox ook is, op het gebied van sanitaire voorzieningen loopt de stad nog achter.
Ons boek Ook tonen we ons nieuwe boek Mayim, leven in een beperkte wereld, over het leven van ons gezin. Want als je echt het leven van iemand die door de maatschappij beperkt wordt, dan is dit een aanrader. In het decembernummer van Zorg en Welzijn kun je een paar pagina’s lezen uit het verhaal. En de prachtige foto zien van ons beiden die door Annemarijne Bax is gemaakt. Dankbaar voor deze aandacht voor ons verhaal.

Naar een idee van de Raad van Almere, uitwerking Eric Edens, Floris Parlevliet en studenten van Windesheim Flevoland.