Het concept van ‘Ubuntu’ herinnert ons eraan dat we op onze gedeelde planeet allemaal met elkaar verbonden zijn. Tragedie moet worden beantwoord met solidariteit. Onrecht moet met actie worden bestreden.
Meer dan 4 miljoen Oekraïense burgers zijn hun land ontvlucht en we beginnen nu een impact te zien op de voedsel- en brandstofprijzen over de hele wereld, met mogelijk verwoestende gevolgen voor sommige armere landen. Ik veroordeel het verschrikkelijke geweld en sta achter het volk van Oekraïne, maar ben ook bezorgd over wat elders in de wereld gebeurt, in Hongarije, China en het Midden-Oosten. De inflatie is voor het westen misschien nog te managen, maar niet voor landen in bijvoorbeeld Afrika die Oekraïne als graanschuur van hun continent gaan missen.

Goed dat het Internationaal Strafhof nu onderzoek doet naar de oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide in Oekraïne. Ik hoop dat er een tribunaal komt om de agressie in Oekraïne te onderzoeken, en dat we president Putin ter verantwoording roepen voor zijn oorlogsdaden en helpen om gerechtigheid te brengen voor de slachtoffers van deze verschrikkelijke inval in het souvereine en Europese Oekraïne.
Het woord ubuntu is een deel van de Zulu-uitdrukking “Umuntu ngumuntu ngabantu”, wat letterlijk betekent dat een persoon een persoon is door andere mensen. Ubuntu heeft zijn wortels in de humanistische Afrikaanse filosofie, waar het idee van gemeenschap een van de bouwstenen van de samenleving is.
Nelson Mandela