Categorieën
De Nieuwe Samenleving

Gekke ideeën om bewoners te betrekken bij de energietransitie


Tien ideeën om bewoners te betrekken bij de energietransitie. En dit kan natuurlijk ook bij andere transities. Ik ga dit in ieder geval in Almere organiseren de komende tijd. Punt 4 ben ik al aan het uitwerken, een energie kunstwedstrijd.

Caro Agterberg, met Dutchblue, een voorstel om met zonnepanelen enorme schilderijen in het landschap te ontwikkelen, die meteen ook een verhaal vertellen over dat landschap. 

Mijn tip tien:

  1. Een energiebesparingswedstrijd tussen buurten: Organiseer een wedstrijd waarbij buurten tegen elkaar strijden om de grootste energiebesparing te realiseren. De buurt die aan het eind van het jaar de grootste besparing heeft gerealiseerd, wint een prijs.
  2. Een buurt-Energie-Check: Huur een energieadviseur in om de huizen van de buurtbewoners te onderzoeken op energiezuinigheid. Organiseer een bijeenkomst waarbij de energieadviseur zijn bevindingen deelt en tips geeft over hoe bewoners hun energieverbruik kunnen verminderen.
  3. Energiebingo: Organiseer een energiebingo waarbij bewoners prijzen kunnen winnen door energiebesparende acties te voltooien, zoals het installeren van LED-lampen, het uitschakelen van elektronica wanneer het niet wordt gebruikt, en het verminderen van het waterverbruik.
  4. Energie-kunstwedstrijd: Organiseer een wedstrijd waarbij bewoners kunstwerken kunnen maken die geïnspireerd zijn op de energietransitie. De winnaars kunnen hun kunstwerken tentoonstellen in een openbare ruimte.
  5. Energie-safari: Organiseer een wandeling door de buurt waarbij bewoners kunnen zien welke energiebesparende maatregelen al zijn genomen en welke er nog kunnen worden genomen. Bijvoorbeeld: woningen met zonnepanelen, groene daken en geveltuinen.
  6. Energie-app: Ontwikkel een app waarmee bewoners hun energieverbruik kunnen bijhouden en vergelijken met dat van hun buren. De app kan ook tips geven over hoe bewoners hun energieverbruik kunnen verminderen en welke energiebesparende maatregelen het meest effectief zijn.
  7. Energie-talkshow (ik organiseer het Warmtecafé in Almere): Organiseer een talkshow of dialoogavond over de energietransitie waarbij experts en bewoners kunnen discussiëren over de verschillende uitdagingen en oplossingen. De talkshow kan live worden gestreamd zodat andere bewoners deze ook kunnen bekijken.
  8. Energie-uitdagingen: Organiseer energie-uitdagingen waarbij bewoners worden uitgedaagd om hun energieverbruik te verminderen door bijvoorbeeld één dag per week zonder elektronica te leven, of een week zonder warm water te douchen.
  9. Energie-puzzeltocht: Organiseer een puzzeltocht waarbij bewoners op zoek gaan naar energiezuinige oplossingen in de buurt. Bijvoorbeeld: het vinden van openbare laadpalen voor elektrische auto’s, het spotten van zonnepanelen en windmolens, en het vinden van openbare fietsenstallingen.
  10. Energie-festival: Organiseer een festival waarbij bewoners kunnen genieten van optredens, eten en drinken, terwijl ze ook meer leren over de energietransitie. Het festival kan worden georganiseerd in een openbare ruimte en kan ook workshops en presentaties bevatten over energiebesparende maatregelen.

Getekend door Olivier Rijcken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s