Categorieën
De Nieuwe Samenleving

Groningse ondernemer geeft ICT Campus Almere een groen gezicht


Dit artikel schreef ik als cadeau voor Koos en Andrew. Zo enthousiast was ik na het bezoek.

Op de bovenverdieping van Datacenter Almere kijken een tiental ondernemers over de jonge stad. Links ligt station Almere Centrum en daarachter het Stadshart dat vorig jaar tot beste binnenstad is uitgeroepen. Ze zijn bijeengekomen voor een workshop over Nieuw Leiderschap onder bezielende leiding van expert Koos Groenewoud.

De locatie waar de tien ondernemers staan is een begrip in Almere. Sinds de bouw is het een bolwerk van innovatie en ICT. Geboorteplek van het universitair datacenter SARA en hun super computers tot de uitrol van de eerste glasvezel verbindingen naar inwoners van Almere.

Eind vorig jaar heeft de Groningse ondernemer Andrew van der Haar het complex onder zijn hoede genomen om dit voor klanten en ondernemers nog perfecter te maken. Directeur Andrew van der Haar: ‘Deze plek is de bakermat van veel start-ups in Almere en is dat nog steeds. Ik voorzie een flinke groei. Deze ICT Campus is een belangrijke schakel in het ICT landschap van Almere.’ 

Mensen vormen onmisbare schakel

Vaak wordt bij ICT alleen gedacht aan systemen, maar de mens blijkt een onmisbare schakel in dit geheel. Vandaar het initiatief voor de workshop Nieuw Leiderschap, met onderwerpen als lerende organisatie, visie, zelfsturing, passie, zingeving, waardenvol werken en groene economie.

Koos Groenewoud hierover: ‘De belangrijkste transitie in leiderschap is de stap van wantrouwen naar vertrouwen en de verschuiving van shareholders naar stakeholders. Het belang van denkel aandeelhouders staat niet meer altijd voorop, maar samenwerken met alle belanghebbenden, wordt veel relevanter.’

Marcel Kolder, een van de ondernemers in de workshop Nieuw Leiderschap vertaalde dat terplekke in een verhelderende illustratie.

No alt text provided for this image

Een excellente ICT-onderneming word je niet zomaar. Daarom is het ICT Campus Almere integraal onderdeel van het Datacenter. Leren en werken zijn zo een twee-eenheid. Belangrijke stakeholders zoals de Gemeente en het Onderwijs zijn hierin onmisbare partijen. De ICT Campus zal de komende tijd  deze stad en gemeente helpen wat ze andere ICT-ondernemers kan bieden.

Van der Haar: ‘Het maatschappelijk deel van de ICT is vaak onderbelicht. Ik krijg juist energie als ik kan meehelpen aan de groei van anderen. Daardoor kan ik ook groeien als mens. In deze economie draait het allemaal om groei. Ik ben van mening dat je elkaar ondersteunt en als mens laat groeien, de economische groei als van nature het restproduct is.’

Groen gezicht geven

Van der Haar is tevens bestuurder van Datacenter Groningen en zal beide centra koppelen. Niet enkel op het terrein van ICT maar ook door bewezen duurzaamheidsconcepten uit Groningen toe te passen in Almere. In Groningen komt de energie voor het datacenter direct van een plaatselijke windmolen.

No alt text provided for this image

Van der Haar: ‘In Almere onderzoekt ik nu of de restwarmte van de apparatuur van het Datacenter opgevangen kan worden en terug geleverd aan het stadsverwarmingsnet. Er is zoveel meer mogelijk in deze Green City. Zeker nu de Floriade over twee jaar de stad in positieve zin overneemt, met thema’s als energie en duurzaam bouwen. Ik kijk er naar uit.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s