Categorieën
De Nieuwe Samenleving

Voetballen in je elektrische rolstoel?


Mayim zit op rolstoelhockey bij Only Friends in Amsterdam-Noord. Een mijl op zeven voor ons, maar is het waard om elke zaterdag naar toe te rijden. Even uitleggen hoe ze dat doet, dat rolstoelhockey. Op haar voetenplaat is een t-vormige stick bevestigd die de bal een beetje bij de les houdt, en zo schuift ze als een volleerde sportvrouw de ballen voor haar uit. Maar echt harder dan haar elektrische rolstoel gaat, gaan die ballen niet. Ongeveer vijf kilometer per uur. En als je dat vergelijkt met een andere sport lijkt het wel het meest op curling. Misschien zag je het op de Paralympics van afgelopen maand. Slow sport dus. Niet passend bij een jonge meid van 23. En met die lage snelheid kom je niet makkelijk voorbij de keeper. Die heeft namelijk alle tijd om te bal te stoppen.

Hulp van een robot

Mayim droomde weleens over rolstoelvoetbal, maar als uberspast, die amper haar armen en benen vlot kan bewegen verwees ik dat steevast naar fabeltjesland. Totdat het fabeltje werkelijkheid werd. Een paar zaterdagochtenden geleden waren een paar prototypes van de AmiGo te zien op het veld van Only Friends. Het is een robot, ontwikkeld door Michiel en de TU-Delft, die voorop je elektrische rolstoel wordt bevestigd. Het vangt de bal met twee laaghangende armen of eigenlijk voeten (tenslotte is het geen handbal) grijpt met roterende vliegwielen de bal naar het midden van het staketsel, en met een druk op de knop schiet je de bal dan keihard richting waar je die naartoe wil hebben. Natuurlijk het doel van de tegenstander. Of je trainer ;-). Je neemt de bal dus aan, kan er mee dribbelen, en schiet. En best wel hard. Heel hard. En op verschillende schiethoogtes. En door die armen (sorry, voeten) kun je ook de bal afpakken van je tegenstander. Zo enorm gaaf om te zien.

AmiGo, een sportmaatje

De AmiGo is een uitvinding die te koppelen is aan elke rolstoel. Het is getest op Mytylscholen, op de sportclub van mijn dochter (en elke week zijn er nu wedstrijden), en laat zien dat ook bij sporten meer kan dan ooit voor mogelijk is gehouden. In 2023 komt dit prototype op de markt. Kijk eens op www.tech2play.nl. En je ziet met eigen ogen hoe een wereld zich opent voor de gehandicapte sporter die niets liever doet dan een balletjes trappen.

Uitvinder Michiel kon dit ontwikkelen met subsidie van Sportinnovator en ZonMw. En hiermee stopt het natuurlijk niet. Mayim ziet al een kleinere robot in de toekomst voor rolstoelhockey (want de bal is kleiner). En fantaseert door. Want eigenlijk kun je er alles mee. Ook bowlen en curling, maar dat laatste zou ik laten. Geen slow sport meer voor Mayim.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s