
Onze dochter is al een tijdje achttien jaar. U weet wellicht uit een andere bron of blog dat ze ernstig gehandicapt is. En we weten dat ergens tussen haar eenentwintigste en vijfentwintigste jaar een moment komt dat we een plek voor haar moeten hebben gecreëerd in de boze buitenwereld om te wonen en te worden verzorgd. Zonder de constante hulp van haar papa en mama die nu opletten of ze met haar elektrische rolstoel niet onder een bus komt, of dat ze per ongeluk het gas aan laat staan. Nou dat laatste gelukkig niet, want we koken bewust elektrisch.
Als we straks echt oud zijn kunnen we haar niet meer verzorgen zoals nu, 24 uur per dag. Van verschonen tot aan eten geven. Ons lijf staat dat dan niet meer toe. U kent dat wel. Hernia’s, kapotte knieën, en dies meer door vele jaren overbelasting met tillen, bukken, verkeerd draaien en niet goed kunnen slapen door de nachtelijke kanteldiensten. Ondanks de tillift en het hooglaagbed. We nemen het onze dochter niet kwalijk, tuurlijk niet.
Nu zien we vaak vervelende berichten (fakenews of niet) over hoe slecht instellingen met ernstig gehandicapten omgaan. Geen aandacht, niet douchen, niet verschonen. Twee luiers per dag. Elke maand lezen we wel weer een stuk in de krant. Selectieve aandacht, en onze filterbubble wellicht. We zijn er erg gevoelig voor dit moment. Vorige week waren de Focus-woningen aan de beurt. Een verzorgingsrommeltje van jewelste lazen we. Op zo een moment willen ons kind nooit meer loslaten. Met zo een ‘voorland’. Maar het kan toch niet waar zijn dat het overal zo slecht gaat.
We hebben een droom. Het zou zo mooi zijn als bij ons in de stad (we hebben 200.000 inwoners) een soort van buurtje uit de grond kan worden gestampt, als een soort mengvorm van wonen, werken, zorg. Inclusief, met van alles door elkaar (ook kaboutertjes die de afwas doen). Met aanpalende kangaroo-woningen, waar wij dan vlak bij onze dochter kunnen wonen, met kleine buurtwinkeltjes, een gezellige kiosk, een muziektent, bungalows, twee onder-een-kappers, appartementen, een stadsschuur, vertier en gezelligheid. Als een vestingstadje in een grote stad. Waar mensen graag komen, om te wonen, of om te helpen. Met een weelderig parkje rondom en een vijver middenin. Maar ook weelderige zorg voor een normale prijs. Een naam heb ik al. Vifort. Vivre en Fort samengesteld: Beschermd leven. Maar ben bang dat het een sprookje blijft. Want Nederland zijn de kosten voor zorg enorm hoog, we kijken allemaal telkens weer naar geld, niet naar geluk. Of heeft iemand toevallig een ander verhaal? Zodat ons vasthouden kan veranderen in loslaten.
8 reacties op “Loslaten of vasthouden”
Wat een prachtig beeld. Ik zou willen dat ik iets wist, maar dit valt helemaal buiten mijn ‘beperkte’ wereldje.
Mooi Marcel, we herkennen het probleem als geen ander, hulp nodig bij de zoektocht laat weten. vrgr Hans
Wat een prachtig voorstel. Ik denk dat er velen zijn die daarin met jou meedenken. Dromen moet je blijven doen, heel soms komen ze uit 😊
Wat een mooie foto van je dochter.
Het Dorp in Almere, ik wens jullie succes en het uitkomen van die droom toe.
vroeger had je het dorp
Anders vasthouden kan ook een optie zijn.
Het lijkt me een geweldige plek zoals je deze schetst maar zal een utopie blijven ben ik bang voor
Maar dromen geven vrijheid en die geven weer ruimte om anders te kijken en ruimte te laten ontstaan voor nieuwe mogelijkheden .
Het gaat inderdaad veel om geld (en veel geld)maar niet altijd als de voornaamste reden of drijfveer .
Ook bij organisaties nu binnen de zorg wordt geluk meegenomen in woonvormen die nog gerealiseerd gaan worden .
Philadelphia Zorg is daar nu al druk mee bezig .Misschien de moeite waard om contact te maken om te bezien wat er wel mogelijk is ,zodat dromen misschien best realiteit kunnen worden .
De vindtocht is gestart 🙂
Die kant moet het wel op!